Netflix korsan siteleri takip ediyor ama yasaklamak değil, faydalanmak için…

Netflix korsan siteleri takip ediyor ama yasaklamak değil, faydalanmak için…

Ticarette başarının altın kurallarından biri, belki de en önemlisi çok sayıda kişinin satın almak isteyeceği ürünleri seçebilmek ve onları sunabilmektir. Bunun için pek çok firma ciddi piyasa araştırmaları yapar, değişen eğilimleri takip eder ve müşterilerine sunduğu ürünleri bu detaylı araştırmalar sonucunda belirler.

Fakat dev online film kiralama servisi Netflix, bu işin çok daha kolay bir yolunu bulmuş: korsan siteleri takip etmek. Netflix’in içerikten sorumlu başkan yardımcısı Kelly Merryman, satın alacakları içeriklere karar verirken önce korsan film sitelerine ve Bittorent ağlarını kontrol ederek, buralarda popüler olan film ve dizilerin hangileri olduğunu araştırdıklarını söyledi.

Merryman muhtemelen bu fazla dürüst beyanından pişman olur mu bilinmez ama konuyu sadece ticari boyutuyla ele alacak olursanız bu çok da kötü bir fikre benzemiyor…

Netflix, Prison Break’i torrent sayesinde satın aldı

Merryman’ın Hollanda’lı Tweakers’ta yer alan açıklamalarına göre (Orijinal dilde, Google tercümesi) korsan sitelerde hangi programların daha çok indirildiği ve izlendiğini takip etmek, gerçekten izlenme potansiyelini görmek mümkün olabiliyor.

Örneğin yeni açılan Netflix Hollanda’da için içeriklere karar verirken, korsan sitelerinde Prison Break’in en çok izlenenlerden biri olduğunu görüp, satın alma kararını buna göre verilmiş. Netflix aynı yöntemle daha fazla film ve diziye karar verebilir.

Netflix CEO’su da korsanın olumlu yanları da olduğu söylüyor

Merryman’in korsandan faydalandıklarını açıklamış olmasının Netflix yönetimi tarafından sert bir şekilde kınanacağını düşünebilirsiniz. Çünkü film ve müzik sektörlerinin korsana karşı sert duruşlarına daha önce de defalarca şahit olduk. Fakat bu kez durum farklı çünkü Netflix, eğlence sektörünün geleneksel alışkanlarını taşıyan bir firma değil. Hatta firmanın CEO’su Reed Hastings bile korsanın sadece olumsuz yönlerini görmenin bir hata olduğunu düşünüyor.

Kanada korsanı cezalar değil Netflix azaltmış

Hastings, korsanın izleyiciler arasında Netflix’e yönelik bir talep oluşturmak gibi bir yan etkisi olduğunu düşünüyor. Netflix’ten film veya dizilere erişimin çok daha kolay ve güvenli olması, üstelik bunun son derece uygun bedeller karşılığında gerçekleşebiliyor olmasının pek çok kullanıcının korsanı denedikten sonra Netflix’i tercih etmesine neden olduğunu söylüyor.

Hastings bunun için de Kanada örneğini veriyor. Netflix 3 yıl önce Kanada’da hizmet vermeye başladığından beri ülkedeki Bittorent trafiğinin yüzde 50 oranında azalmış olması, aslında korsanın ceza veya korkutma ile değil, herkes için erişilebilir içerik ile mümkün olabileceğinin bir göstergesi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.