Facebook hisseleri ilk kez 40 doları aştı, değeri 100 milyara ulaştı

Facebook hisseleri ilk kez 40 doları aştı, değeri 100 milyara ulaştı

Facebook borsaya kötü başlangıç yapan şirketlerden biri olmuştu. 2012’nin Mayıs’ında hisse başına 38 dolardan işlem görmeye başlayan Facebook hisselerinin düşüşü ikinci gün başlamıştı. Aradan geçen zamanda ise dönem dönem iniş çıkışlar yaşansa da Facebook hisseleri büyük oranda düşüşünü sürdürerek, Eylül ayında 17.55 dolar seviyesine kadar gerilemişti.

Fakat ne olduysa son dönem içinde oldu ve Facebook hisseleri kelimenin tam anlamıyla “kendine geldi”. Haziran ayında başlayan yükselme trendi Ağustos ortasında yumuşamış görünmesine rağmen sadece Cuma günü yüzde 5’in üzerinde atarak tarihinde ilk defa 40 doların üzerine çıktı.

Bu sayede Facebook’un değeri de 100 milyar doları aşmış oldu…

Facebook hisselerinin Cuma günü bir ara 45 dolara kadar yükselmesi, Facebook’un yükseleceğinin işareti olarak gösteriliyor. Bu sayede Facebook borsada kendi rekorunu kırmanın yanı sıra Eylül 2012’den bu yana 58 milyar dolar civarında değer kazanmış oldu.

Facebook hisseleri

Peki bu artışın nedeni ne?

Bu konuda söylenebilecek ilk şey muhtemelen; Facebook’un son dönemlerdeki iş yapma şeklinin para piyasaları tarafından olumlu karşılandığı. Zuckerberg’in yönetimindeki Facebook, borsaya açıldığı ilk zamanlarda Wall Street’in Facebook’un iş modeli ve yönetimine güven duymadığı ortada.

Fakat son zamanlarda Facebook’un reklam yapısında gerçekleştirdiği yenilikler, firmanın esnek koşullara hızlı adapte olabildiği ve kısa sürede sonuç alabildiğini gösterdi. Özellikle ağırlık verilen hedeflenmiş reklamların hem kullanıcılar, hem de reklamverenler tarafından olumlu karşılanması firmanın bilançosuna da yansımış olmasının borsadaki yükselişe önemli bir etkisi oldu.

Örneğin Facebook’un reklam gelirlerinin yüzde 41’inin mobilden elde etmiş olması bu konuda dikkat çeken bir etmen gibi görünüyor. Halka arz esnasında Facebook’un mobil geliri olmamasını da düşününce piyasanın olumlu tepkisi daha kolay anlaşılabiliyor.

Dediğimiz gibi Facebook hisselerinde yükselişin devam etme ihtimali yüksek görünüyor. Fakat bu kadar hızlı olumlu tepki aynı zamanda olası bir sorunda olumsuz reaksiyonun da benzer şekilde hızlı gerçekleşmesine neden olabilir. Bu muhtemelen Zuckerberg ve Facebook’un finans ekibinin de farkında olduğu bir gerçek ve bundan sonra Facebook’un bir süre temkinli adımlarla hisselerin bu seviyede sabitlenmesini sağlamayı hedeflemesi beklenebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.