Steve Ballmer gerçekten neden ayrılıyor?

Steve Ballmer gerçekten neden ayrılıyor?

Microsoft henüz bugünkü çapının çok daha gerisindeyken 11 Haziran 1980 yılında Bill Gates, şirketin ilk işletme müdürü olarak 24 yaşındaki Steve Ballmer’ı işe aldı. Ballmer o sırada Stanford’da işletme master’ı yapıyordu ama arkadaşı Bill Gates’in ricasını ve maaş artı şirket hissesi teklifini geri çevirmeyerek Microsoft’a katıldı.

2000 yılının başında Microsoft’ta CEO görevini üstlenen Ballmer, bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde bu görevi 12 ay içerisinde bırakacağını açıkladı. Fakat Ballmer’ın emekliliği ile ilgili yapılan açıklamada bu ayrılığın nedenleri ile ilgili net bir ifade yer almıyor.

Böyle olunca da farklı yorumların ortaya çıkması kaçınılmaz hale geldi. İşte Ballmer’ın Microsoft’ta CEO’luk defterini kapatmasının olası nedenleri…

Wired’ın 10 yıl geç kalınmış bir karar olarak nitelendirdiği, AllThings D'nin Microsoft çalışanlarına sorduğu ve rakamlarla, Huffington Post’un ise grafiklerle açıklamaya çalıştığı ayrılığa dair ilk önemli nokta bunun herkes için ani bir karar olduğu. Her ne kadar karar öncelikli Ballmer’a ait gibi görünüyor olsa da, kendisi de bu kadar erken bir emekliliği planlamamıştı diye tahmin ediyoruz.

Bill Gates desteğini çekti mi?

Fakat bu düşünceyi dile getirmesinin ardından aralarında Bill Gates’in de bulunduğu yönetim kurulunun da onay vermesi süreci oldukça hızlandırmış gibi görünüyor. Bu sırada 1970’lerden beri yakın arkadaş olan Ballmer ve Gates’in araları açılmış gibi görünüyor. Ballmer’ın ayrılığını açıklarken Gates’ten hiç bahsetmemiş olması ve Gates’in de bu haber üzerine, Balmmer yerine yeni CEO bulma konusunda odaklanan açıklamalar yapması bu ihtimali güçlendiriyor.

Her ne kadar kendini daha çok hayır işlerine vermiş gibi görünüyor olsa da, Microsoft’ta hala bir numaralı adam olan Gates’in etkisi olmadan bu kadar büyük bir değişimin yaşanmayacağına inanların sayısı oldukça fazla. Ballmer’ın trendleri kaçırarak rakiplere geniş hareket alanları bırakmış olması ile eleştirilmesine rağmen Gates hiçbir zaman bu konuda bir eleştiri getirmemişti. Bununla beraber Gates’in bu konuda artık sabrının tükenmiş olması, CEO olduğu dönemde şirketin sermaye değerinin yarı yarıya azaldığına şahit olan Ballmer’ın da en büyük destekçisini kaybetmiş olması anlamına geliyor.

Yoksa Ballmer’ın emeklik kararını ValueAct Capital mı verdi?

Fakat Ballmer’ın ayrılmasının nedeni Bill Gates değil, Jeffrey Ubben da olabilir. Ubben ismini sizlere tanıdık gelmemiş olabilir. Ubben, ValueAct Capital adlı yatırım firmasının kurucusu ve iddialara göre Ubben’in Ballmer’ın ayrılmasını için 2 milyar nedeni var.

Söylentilere göre Ubben, Nisan ayında 2 milyar dolarlık hissesini satın aldığı Microsoft’un yönetim kurulunda bir yer edinmek istiyor. Karşısında ise bir engel var; Steve Ballmer. Her ne kadar Ballmer istifasında ValueAct’in herhangi bir etkisi olduğunu reddediyor olsa da, yine de bu ihtimalin üzerini çizmek pek kolay değil…

Ballmer’ın emekliliği ile ilgili yukarıdakiler başta olmak üzere pek çok farklı görüş ve yorum var. Muhtemelen de doğru olan bunlardan sadece bir tanesi değil. Birkaç farklı koşulun bir araya gelmesi ile birlikte bu noktaya gelinmiş olması daha yüksek ihtimal gibi görünüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.