Flipagram, App Store'da açık bir şekilde taklit edilse de Apple henüz bir aksiyon almış değil

Flipagram, App Store'da açık bir şekilde taklit edilse de Apple henüz bir aksiyon almış değil

Apple'ın mobil ekosistemde bu denli güçlü olmasının en önemli sebeplerinden biri olarak App Store'u gösterebiliriz. Apple, politika gereği iPhone ve iPad uygulamalarına yer verdiği App Store'daki her uygulamayı tek tek kontrol ediyor ve uzun bir listede sıraladığı kurallardan herhangi bir tanesine uymayan uygulamayı, sahibi kim olursa olsun reddediyor.

Bu yazıda ise şaşıracağınızı düşündüğümüz bir hikayeyi sizinle paylaşacağız. Los Angeles/ABD'de yaşayan 3 kişinin 2012'nin Haziran ayında yayına aldığı Flipagram; Instagram hesabınızla giriş yaptıktan sonra platformda bulunan fotoğraflarınızı bir video haline getiriyor ve e-mail, YouTube ve Facebook üzerinde bu video'y paylaşmanıza olanak sağlıyor.

Uygulama ilk çıktığı günden beri 0.99 dolara satılırken asıl yükselişine Instagram'ın video özelliğini tanıtmasıyla başlıyor. 7 Ağustos 2013 itibarıyla hazır olan videoların da Instagram'da paylaşılabilir olmasıyla Flipagram kalabalık bir kitlenin dikkatini çekiyor. Eğer siz de sıkı bir Instagram kullanıcısıysanız Flipagram ile hazırlanan içeriklere muhakkak denk gelmişsinizdir. Bu arada kurucu ortaklardan Raffi Baghoomian ile konuştuğumuzda uygulamanın Türkiye'den de önemli bir kullanıcı kitlesini yakalamayı başardığını öğrendik.

İşte ne olduysa bundan sonra oluyor ve 22 Ağustos 2013'te App Store'da Flipagram Free ve Flipagram Pro isimli iki uygulama daha yayına giriyor. Üstelik Flipagram'ın icon, isim ve ekran görüntülerinin tamamen aynılarını kullanarak yayına giren bu uygulamalardan Pro olanı 0.99 dolara satılıyor.

flipagram-fake-uygulamalari

Bunun üzerine Apple'a başvuran ekibe Apple'ın yanıtı ise oldukça şaşırtıcı oluyor. Apple söz konusu uygulamaların sahibinin e-mail adresini vermenin ötesinde herhangi bir adım atmıyor. Flipagram ekibinin e-postalarına ise tahmin edebileceğiniz gibi henüz yanıt gelmiş değil. Hikayenin tamamını daha detaylı olarak buradan okuyabilirsiniz.

Flipagram ekibi ile konuştuğumuzda kendilerinin trademark/tescilli marka olduklarını öğrendik. Hatta ekip bizimle söz konusu başvurunun numarasını da paylaştı: USPTO: IC 009. US 021 023 026 036 038. G & S. Apple'ın yukarıda da paylaştığımız dokümanına (App Store Review Guidelines) bakacak olursak 8.5'inci madde tam olarak marka tescili konusuyla ilgili.

Konuyla ilgili Flipagram kullanıcıları uygulamaya sosyal medya üzerinden destek mesajları iletiyor. Flipagram ekibi ile konuştuğumuzda ise avukatları vasıtasıyla bir an evvel Apple'ın hukuk departmanıyla iletişime geçerek problemi çözme niyetinde olduklarını anlıyoruz.

flipagram-fake-uygulamalar-yorum
Flipagram'ı taklit eden uygulama için yazılan yorumlar

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bugüne kadar App Store yönetimi ve stratejisiyle çok ciddi bir fark yaratan Apple, hem hukuka hem de etiğe uymayan bu durum karşısında henüz herhangi bir aksiyon almış değil. Bakalım konu Flipagram'ın Apple'a yapacağı hukuksal başvuruyla mı, yoksa Apple'ın hatasını anlayıp kendi kendine geri adım atmasıyla mı son bulacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.