Facebook ve diğer teknoloji devlerinin tüm dünyaya internet projesi

Facebook ve diğer teknoloji devlerinin tüm dünyaya internet projesi

Şu anda kaba bir hesapla dünyada internet erişimine sahip 2,3 milyar kişi bulunuyor. Toplam dünya nüfusu ise 7 milyarın üzerinde. Bu oran dünyanın üçte ikisinin pek çoğumuzun gündelik yaşamının bir parçası haline gelmiş olan internet erişimine sahip olmadığı anlamına geliyor.

Facebook ve 5 teknoloji devi bu durumu değiştirmek için yeni bir oluşum kurdular. Kurucuları arasında Facebook’un dışında Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm ve Samsung’un yer aldığı Internet.org üç temel konuya odaklanıyor. Bunlar erişimin satın alınabilir olması, etkin erişim imkanı ve iş modelleri.

Internet.org projesinin erişim ayağının odağında ise mobil cihazlar var…

Facebook tarafından internetin erişiminin temel bir insani hak olduğuna vurgu yapılan bildirinin yanı sıra bir de basın açıklaması yayınladı. Mark Zuckerberg ise Internet.org’u (yakın zamanda hack edilen) kendi duvarından duyurdu. Ayrıca web sitesine girince de görebileceğiniz (ve bu yazının alt kısmında yer alan) özel bir video da hazırlandı.

Projenin odağında mobil erişim var

Tüm bunların nedeni internetin dünya çapında yaygınlaşmasını sağlamaya ve bu sayede yerel işletmeler ve eğitim alanında önemli adımlar atılarak küresel ekonomiye güç kazandırmak. Dünyanın sadece üçte birinin erişim şansı olan internet ekonomisi var olan haliyle bile göz kamaştırıcı bir çapa ulaştı. Dünyanın geri kalanının da katılımı ile aklınıza gelebilecek hemen her anlamda çok büyük bir ivme yakalanması mümkün.

Proje kapsamında proje ortakları internetin ucuz akıllı telefonlar aracılığı ve düşük maliyetli veri transferi maliyetleri sayesinde daha geniş kitlelere ulaştırabilmek. Videoda da görebileceğiniz gibi proje öncelikli olarak gelişmekte olan pazarları hedef alıyor. Bu bölgelerdeki alım gücünün düşük ve alt yapı yatırımlarının yetersiz olması internet erişimin yaygınlaşmasının önündeki en önemli sorun gibi görünüyor.

Mobil de işte bu noktada devreye giriyor. Daha önce izleyenler anımsayacaklardır Microsoft’ta 79 ülkeden sorumlu Bölge Pazarlama Müdürü Mehmet Nuri Çankaya Webrazzi’ye konuk olmuş ve Orta Doğu ve Afrika pazarlarından bahsetmişti. Bu sırada o bölgelerdeki internet erişimi ve iş fırsatlarından bahseden Çankaya, bugün Internet.org projesinin de değindiği bazı noktalarla ilgili önemli saptamalarda bulunmuştu. Eğer o videoyu daha önce izlemediyseniz ve bu konu ilginizi çekiyorsa, bir göz atmanızı öneririz.

Ve işte yukarıda bahsettiğimiz Internet.org videosu...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.