RSS temelli açık kaynaklı sosyal paylaşım ağı Trsst, destek bekliyor

RSS temelli açık kaynaklı sosyal paylaşım ağı Trsst, destek bekliyor

Kickstarter özellikle ABD için yenilikçi girişimcilik havuzu olarak iş görmeye devam ediyor. Nesnelerin internetine dönük projelerin yanısıra internet iletişimini farklı boyutlara taşıyan projeler de destek arayışına çıkıyor. Trsst de bu projelerden biri ve Bitcoin tarzında bir sosyal paylaşım mekanizması kurmak istiyor.

Kısaca anlatmak gerekirse Trsst, isminden de anlaşılabileceği üzere RSS temelinde, merkezi yönetimden bağımsız ve açık kaynaklı bir iletişim platformu. Dave Winer'ın blog yazısı ve bu konudaki diğer bazı görüşler üzerine harekete geçen Michael Powers, bu sistemi kurmak için 48 bin dolar toplamak istiyor.

İnternet iletişimini devletlerin izleme ve müdahale etkisinden korumak isteyen Powers, Twitter vb.  platformlarda kullanıcıların kendilerini korumaktan ve güvende hissetmekten uzak olduğunu düşünüyor. Bitcoin gibi merkezi olmayan, üst düzeyde şifrelenmiş, halka malolan bir yapı inşa ediyor. Ancak bunun pek de ilgi göreceğini söylemek zor.

trsst

'Snowden sonrası' internetin bir parçası olarak görülen Trsst, büyük olasılıkla Diaspora gibi kendi halinde kalmaya devam edecek. Ancak bu tür kıvılcımların gelecekte Firefox OS gibi açık web tabanlı işletim sistemlerinde kendine daha rahat yer bulacağını düşünebiliriz.

Hatırlatmak gerekirse Twitter'ın reklamsız hali olarak pazarda yer bulmaya çalışan App.net ise platform altyapısı olarak Andreessen Horowitz'den 2.5 milyon dolar yatırım almayı başarmıştı.

Trsst'i ilk deneyenlerden biri olmak isterseniz Kickstarter'da 12 dolar bağış yapmanız yeterli. Projenin kapanmasına 28 gün var ve şimdilik 50 kişi yaklaşık 2500 dolar yatırım yapmış durumda.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.