Eski iPhone ve iPad’leri Obama yönetimi kurtardı

Eski iPhone ve iPad’leri Obama yönetimi kurtardı

Patentlerin ilk ortaya çıkış amacı aslında mucitleri sınırsız kaynağa sahip dev şirketlere karşı korumak. Fakat günümüzde patent kullanımı bu amacın çok dışına çıkmış durumda. Patentler artık teknoloji dünyasında rekabet eden dev şirketlerin birbirleri ile amansız rekabet için kullandıkları birer savaş enstrümanına dönüştü.

Microsoft, Google, Apple, Samsung isteyerek ya da istemeden bu patent savaşlarının içerisinde yer alan firmalardan sadece bazıları. Son zamanlarda özellikle de akıllı telefon alanında büyük rekabet içerisindeki Apple ve Samsung arasında çok ciddi patent savaşları yaşanıyor.

Bu savaşlardan biri o kadar ilginç bir noktaya geldi ki, normalde bu konulara doğrudan müdahil olmayan ABD hükümeti bile konuya dahil olmak zorunda kaldı...

Samsung 2011 yılında, Apple’ın bazı iPhone ve iPad modellerinin kendisine ait olan patentleri ihlal ettiği gerekçesi ile ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na (ITC) başvurmuştu. Konun incelenmesi ve devam eden süreçler sonucunda ITC Samsung’un başvurusunu haklı buldu.

Benzer bir durum en son 1987'de görülmüştü

Haziran ayı içerisinde de Apple’ın bazı eski iPhone ve iPad modellerinin ABD’ye getirilmesi ve satışının kısıtlanması yönünde karar verdi. Bu karar Samsung için oldukça önemli bir zafer anlamına geliyor çünkü ITC’nin bu kararını bozabilecek çok az sayıda üst kurul var. Ve aralarında Beyaz Saray’ın da bulunduğu bu kurulların yıllardır ITC kararlarını veto etmemiş oldukları biliniyor.

Fakat bu kez sürpriz bir durum yaşandı ve Beyaz Saray, 1987’den beri ilk defa ITC’nin bir kararını veto etti. Diğer bir deyişle eski iPhone ve iPad modellerinin ABD’de satışının önündeki engeli Obama yönetimi ITC kararına rağmen kaldırmış oldu.

Burada ilginç olan diğer bir nokta ise pek çok teknoloji firması benzer sonuçlar almak için lobi faaliyetlerine bir servet harcarken bu konuda eli en sıkı olan firmanın Apple olması. Hatırlayacağınız gibi 2012’de tüm rakipleri lobi faaliyetleri için ayırdıkları bütçeleri artırırken, azaltan tek firma Apple olmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.