Spotify, 2012'de 600 milyon dolar gelir elde etmesine rağmen zarar açıkladı

Spotify, 2012'de 600 milyon dolar gelir elde etmesine rağmen zarar açıkladı

Dünyanın en büyük online müzik dinleme servislerinden biri olan Spofity, sizlere daha önce haber verdiğimiz gibi Türkiye pazarıyla yakından ilgileniyor.

Şu an için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerde kullanılamayan Spotify, Avrupa'dan -İsveç- çıkıp dünya çapında bir etki yaratan en büyük internet girişimlerinden biri konumunda. Şirketin 20 milyonun üzerinde aktif üyesi ve 5 ile 10 milyon arasında ücret ödeyen kullanıcısı bulunuyor.

Reuters'te yapılan habere göre Spotify; 2012 yılında gelirini 2 katından da fazla arttırarak 577 milyon dolar kazandı. Ancak Spotify'ın hala kar edemediğini ve 2012 yılını yaklaşık olarak 75 milyon dolar zararla kapadığını da ekleyelim.  Bu arada Spotify son aldığı yatırımla beraber 3 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı.

Gelirin yüzde 70'i lisanslara gidiyor

Diğer yandan tahminlere göre Spotify cirosunun yüzde 70'lik bir bölümünü yasal olarak müziklerin hak sahibi olan şirketlere geri ödüyor. Ayrıca Spotify'ın Almanya ve İrlanda gibi yeni açıldığı pazarlarda da oldukça hızlı bir şekilde büyüdüğünü ekleyelim.

Benzer bir durum Spotify'ın en büyük rakiplerinden biri olan Pandora için de geçerli. Şirketler, önemli miktarlarda gelir açıklasalar da karlılık anlamında sınıfta kalıyorlar. Kuşkusuz bu durumun temel sebeplerinden biri müziklerin lisansı için ödenen ücretler. Online müzik sektörünü ikiye ayıracak olursak, örneğin Apple'ın yaptığı gibi albüm/şarkı bazlı satışlarda durum daha farklı ancak müzik stream'i yapan girişimler için ortada uzun vadede çözülmesi beklenen bir sorun var diyebiliriz.

spotify-ekran-goruntusu

Spotify Türkiye'de hizmet vermeye başladıktan sonra ne olacak?

Gelelim Spotify ülkemizde yasal olarak kullanılmaya başlandıktan sonra Türkiye'deki online müzik piyasasında ne gibi değişiklikler olacağı konusuna. Hatırlarsanız size kısa bir süre önce aktardığımız gibi son olarak D&R da pazara girmişti.

Pazarın D&R veya büyük telekomünikasyon şirketleri tarafından mı yoksa asıl işi online müzik olan Spotify gibi oyuncularla mı domine edileceği büyük merak konusu. Sosyal ağ kullanımı gibi konularda dünyada oldukça öne çıkan bir ülke olan Türkiye, mobil kullanım alışkanlıklarıyla da online müzik pazarında iştah kabartan bir isim.

Bu yazıda sizlere aktardığımız gibi gelir elde etme ve kullanıcı bazında büyümesini hızla sürdüren Spotify'la beraber pazarın hareketleneceği kesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.