Google yılın ilk yarısında 1.3 milyar dolarlık satın alma yaptı

Google yılın ilk yarısında 1.3 milyar dolarlık satın alma yaptı

Google'ın finansal sonuçlarını açıkladığı resmi kayıtlara göre şirketin 2013'ün ilk yarısında yaptığı satın almalar 1.31 milyar dolara mal oldu. Google ilk 6 ayda toplam 16 satın alma yaptı.

Sondan başlayacak olursak Google'ın sosyal trafik durumu uygulaması Waze için 1.1 milyar dolar ödediği söylenmişti. Resmi rakam net bedel olarak 966 milyon dolar olarak açıklanıyor ve Google'ın bu yılın ilk yarısındaki en büyük satın alması olarak kayıtlara geçiyor.

Waze dışındaki girişimler pek bilinmiyor

Makani Power, Wavii ve Channel Intelligence Google'ın yıl içinde satın aldığı girişimler arasında. Diğer girişimlerin adı ve Waze dışındaki girişimlere ödenen 344 milyon doların nasıl elden çıktığı ise açıklanmıyor.

Wikipedia'ya baktığımda ise 3 girişimin daha adını öğrenebiliyoruz; DNNresearch Inc, Web Application Server Talaria ve Behavio. Wikipedia Wawii'ye 30 milyon dolar ödediğini de bildiriyor.

Google'ın özellikle 2010'da agresif bir satın alma politikası uyguladığını biliyoruz. Bu yıl Motorola Home'u 2.35 milyar dolara elden çıkarsa da, Google'ın yılın ilk yarısında orta seviye satın almalardan uzak durduğunu söyleyebiliriz.

Geçmiş satın almalarına bakacak olursak; Kasım 2012 itibariyle Google'ın ABD dışında 14 farklı ülkeden satın alma yaptığını görüyoruz. 2001'den Kasım 2012'ye kadar 31 satın alma yapmıştı. Bugün ABD de hesaba katıldığında Google'ın satın aldığı girişim sayısı 127'yi buluyor.

Motorola'dan gelen para

Motorola'yı yeniden yapılandıran ve çalışan sayısını 15 binin üzerinden 5 binin altına çeken Google, bu yeniden yapılandırmayla 839 milyon dolar kurtarmış ki bu hesap Motorola Home çalışanlarına aylık ortalama 7 bin dolar ödendiğini gösteriyor.

Geçen senelerde çalışanlarına toplu zam yaptığını hatırladığım Google'ın bu kez yeniden yapılanma ile karlı çıkmış ama bu para daha fazla girişim satın almak konusunda Google'ı fazla cesaretlendirmemiş gibi.

Hatırlatmak gerekirse Google, açıklanan 2013 yılının 2. çeyrek finansal raporuna göre 14.1 milyar dolar gelir ve 3.23 milyar dolar net kar elde etmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.