Uygulama gelirlerinde pazar payı azalsa da, hala açık ara lider Apple

Uygulama gelirlerinde pazar payı azalsa da, hala açık ara lider Apple

Mobil uygulama pazarı son derece hızlı büyüyor. ABI Research’ün son yayınladığı rapora göre 2013 yılı sonunda pazarın 27 milyar dolarlık bir çapa ulaşacağı ön görülüyor. Apple ve Google’ın mobil işletim sistemleri uygulama pazarında elde edilen gelirler anlamında ilk iki sırada yer alıyorlar. Her ne kadar Windows ve BlackBerry farkı kapatmak adına önemli adımlar atıyor olsalar da, halen epeyce geride olduklarını söylemek yanlış olmaz.

Hatta uygulama gelirlerine bakıldığında ilk sıradaki iOS ile ikinci sıradaki Android’in arasında bile çok ciddi bir fark var. ABI Research’e göre Apple, yıl sonuna gelindiğinde 27 milyar dolarlık uygulama gelirlerinin 18 milyar dolarını tek başına elde etmiş olacak. Bu rakam tüm uygulama gelirlerinin yüzde 66’sına denk geliyor.

Peki toplam uygulama sayısı iOS’u geçen Android’in gelirlerde bu kadar geride kalmasının nedeni ne?

“Yüzde 8’lik gerilemeye rağmen iOS farkı koruyacak”

Android kullanıcı sayısı ile birlikte toplam uygulama sayısının da hızlı artıyor, bu durum aradaki farkın kapanmasına da neden oluyor ama farkın Google’ın arzu ettiği hızla kapanmadığı da bir gerçek. WWDC’de Apple uygulama pazarının gelirlerinin yüzde 74’ünü elde ettiklerini açıklamıştı. ABI Research’ün rakamlarına göre bu oranda yılsonuna kadar yüzde 8’lik bir gerileme yaşanacak.

Fakat ABI raporunda farkın daha fazla kapanmayacağını ön görüyor. Bugüne kadar öncelikli olarak akıllı telefonların sağlamış oldukları uygulama gelirlerine bakıldığında Android’in farkı kapattığı görülse de, önümüzdeki dönemde uygulama gelirleri anlamında Apple’ın en büyük kozu iPad.

ABI Research’ün raporuna göre bundan sonraki dönemde uygulama gelirlerine tabletler damgasını vurmaya başlayacak. Hatta 2017 yılına gelindiğinde tabletlerden elde edilen uygulama gelirleri, akıllıo telefonlardan elde edileni geride bırakmış olacak. Ve ABI, Android tabletlere bu yarışta pek şans vermiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.