Büyük markalar, Twitter’da Facebook’a oranla daha hızlı büyüyor

Büyük markalar, Twitter’da Facebook’a oranla daha hızlı büyüyor

Sosyal medya pazarlamasının en güçlü iki mecrası Twitter ve Facebook. Toplamda 1 milyarı aşkın aktif kullanıcıya sahip olan Facebook’un Twitter’a göre bir adım daha önde olduğunu söylemek mümkün. Bunun tek nedeni daha geniş bir kitleye ev sahipliği yapması değil, aynı zamanda Facebook’un markalar için daha uzun zamandır ve daha geniş tanıtım seçenekleri sunuyor olması bu farkı yaratıyor.

Fakat sosyal reklam ve ölçümleme firması Optimal’in son araştırmasına göre büyük markalar takipçi sayılarını Twitter’da Facebook’a göre çok daha hızlı artırabiliyorlar. 4.330 markaya ait verilerin değerlendirildiği araştırma süresince bu markaların takipçi sayılarının Twitter’da, Facebook’a göre daha yüzde 55 daha hızlı artış gösterdiği gözlemlendi.

Peki bu ne anlama geliyor?

Aslında bu veriden tek başına çok büyük anlam çıkartmak pek mümkün değil. Çünkü bir yandan hem Facebooki hem de Twitter birer sosyal ağ sitesi olsa da markalar için sundukları iletişim seçenekleri birbirinden oldukça farklı. Yani ideal olan Facebook ve Twitter’ı marka iletişimi açısından birbirlerini bütünleyici iki farklı araç olarak kullanabiliyor olmak. Birinde takipçilerin diğerine göre daha hızlı büyüyor olmasının bu anlamda çok büyük bir etkisi yok.

Ayrıca büyüme oranlarında Twitter daha önde görünse de toplam rakamlara bakıldığında aslında Facebook’un hala daha fazla kişiye ulaşmayı sağladığını görebiliyor. Araştırma başlarken bu 4.330 markanın Facebook sayfaları 3,49 milyar kez beğenilmişti. Aynı markaların Twitter hesaplarını takip edenlerin sayısı ise 595 milyon kişiydi.

Bir hafta sonra toplam Facebook beğenisi sayısı 18,5 milyon artarken, Twitter’da markalar ancak 4,5 milyon yeni takipçi kazanabildiler. İlk rakamlarla karşılaştırıldığında büyüme hızlarında Twitter lehine yüzde 55 artış olmasına rağmen, Facebook’taki toplam yeni beğeni sayısı Twitter’daki takipçi sayısından 14 milyon adet daha fazla.

Bu verilerden çıkartılabilecek daha gerçekçi sonuç sizin kendi pazarlama stratejiniz ve bu stratejiniz içerisinde Facebook ve Twitter’ın kapladığı alan ile ilgili. Sizin için daha yüksek dönüşüm oranını hangi sosyal ağın sağladığını ölçebiliyorsanız, bu rakamlarla beraber pazarlama yatırımınızı da optimize edebilirsiniz.

Diğer yandan eğer Twitter üzerinde pazarlamanız, Facebook’taki çalışmalarınıza göre daha geride kalmış durumdaysa buradaki daha hızlı büyümeyi kaçırmamak adına sosyal medya pazarlamanızda dengeyi sağlamak gerektiği bu araştırmadan çıkartılabilecek diğer bir ders olabilir.

Söz sizde… Sizce bu araştırmadan nasıl bir anlam çıkartılabilir?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.