ABD Ulusal Güvenlik Ajansı, Google ve Facebook'un bilgilerini elinde toplamakla suçlanıyor

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı, Google ve Facebook'un bilgilerini elinde toplamakla suçlanıyor

ABD'de dün gündeme gelen yeni bir gizlilik skandalı teknoloji şirketlerine sıçradı. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (National Security Agency, NSA) Google, Facebook gibi teknoloji devlerinin bilgilerini de tek bir kaynakta topladığı iddia ediliyor.

Türkiye gündemi daha doğrusu Twitter gündemi Gezi Parkı olaylarıyla çalkalandığı için ne kadar duyuldu bilmiyorum ama dün ABD için de tarihi bir gün oldu. NSA'in ABD'nin en büyük telekom şirketlerinden Verizon'a ait kullanıcı kayıtlarını topladığı ileri sürüldü ve bu iddia bazı belgelerle desteklendi.

Söz konusu belgeden çıkarılan sonuçlar NSA'in Nisan ayında çıkardığı bir mahkeme kararıyla Verizon abonelerine dair kişisel bilgileri takip ettiğine işaret ediyor. Tüm konuşmaların dinlendiğine veya kaydedildiğine dair bir bilgi yok ama saklanan bilgilerin kişisel gizliliği ihlal ettiği ve fişleme niteliği taşıdığı gündemde.

Verizon tarafındaki iddialar tartışılırken ikinci bir şok geldi. NSA'in PRISM adı verilen bir programla/sistemle Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple'dan da kullanıcı bilgileri topladığı iddia edilirken bu konuda paylaşılan sunum sayfaları (aşağıda) akıldaki soru işaretlerini daha da artırdı.

9 teknoloji girişiminin bilgileri tek kaynakta

Başta Facebook olmak üzere bazı teknoloji şirketlerinden zaruri durumlar dışında kullanıcı bilgilerinin paylaşılmadığı açıklaması gelirken Silikon Vadisi'nde "PRISM: Gmail, Google, Facebook ve Skype tabanlı tüm bilgileriniz tek adreste. NSA bu fikirle 30 girişimi batırabilir." ve "PRISM ne zaman Windows Phone'a gelecek?" gibi çeşitli espriler de dönmeye başladı.

ABD hükümeti ve NSA iddiaları tam olarak reddetmiş değil ama yapılan ilk açıklamaları tahmin etmek zor değil; her şey ABD vatandaşlarının güvenliği için yapılıyor.

Bu konuda aklıma gelen iki şey; Wikileaks'ın kurucusu Jullian Assange'in Facebook'un tam bir 'casusluk makinesi' olduğunu söylemesi ve 1 milyondan fazla kullanıcı bilgisinin bir FBI ajanının masasında bulunduğu yönündeki iddialar ve yalanlamalar.

Deri üzeri ve deri altı elektronik iletişim araçları icat edilirken kişisel gizlilik kavramının ne kadar ayakta kalacağı ise meçhul.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.