Apple Foxconn’u terk etmeye hazırlanıyor, işte nedenleri…

Apple Foxconn’u terk etmeye hazırlanıyor, işte nedenleri…

Bugüne kadar piyasa sürülen neredeyse tüm iPhone ve iPad’leri üreten Foxconn’un adı Apple’ın cihazları ile birlikte anılır olmuştu. Fakat iddialara göre bu durum değişmek üzere. Apple bundan sonra üretiminin büyük kısmını Çinli Pegatron adlı firmaya kaydıracak.

Aslında Pegatron, Apple’a çok da yabancı bir firma değil. Daha önce Apple cihazlarının Foxconn dışındaki üretimlerinde ufak bir rol almıştı, bundan sonra ise rolü artacak ve iPhone ve iPad’lerin birinci üreticisi Pegatron olacak. İddialara göre üzerinde çok konuşulan ucuz iPhone’un ise tek üreticisi olacak.

Peki Apple yıllardır birlikte çalıştığı Foxconn’u niye terk ediyor?

Hatırlayacağınız gibi bundan bir süre önce çalışma şartları nedeniyle neredeyse her gün Foxconn ile ilgili bir haber çıkardı. Olumsuz çalışma şartları, çıkan ayaklanmalar ve belki de en önemlisi işçi intiharları Foxconn’un dışarıdaki imajına ciddi zarar vermişti.

Apple ise tüm bu gelişmelere rağmen Foxconn’u o zor zamanlarında bırakmadı, hatta Tim Cook Çin gezisinde Foxconn fabrikalarını da ziyaret etmişti. Başta Apple olmak üzere pek çok önemli teknoloji devi için üretim yapan Foxconn’da ise işler ticari anlamda oldukça iyi gidiyor ve yatırımlarını artırıyordu. Son zamanlarda ise robot işçilere yönelerek süreçleri daha güvenli ve daha düşük maliyetli hale getirmek için yeni atılımlar yapmıştı.

Tüm bunlara rağmen Wall Street Journal’da yer alan iddialara göre Apple’ın Foxconn’u terk etmesinin belli başlı üç nedeni var.

Apple’ın Foxconn’u terk etmesinin 3 nedeni

Bunlardan ilki iPhone 5 üretimi esnasında yaşanan kalite kontrol sorunları. Foxconn bu süreçlerin üretimi yavaşlattığını iddia etmiş ve bazı süreçleri atlamaya başlamıştı. Müşterilerden gelen tepkiler üzerine ise Apple daha sıkı kalite kontrol süreçleri konusunda yeni adımlar atmak zorunda kalmıştı.

İkinci neden ise Foxconn’un üretim kapasitesi. Her ne kadar dünyanın en büyük üreticilerinden biri olsa da Foxconn’un tek müşterisi Apple değil. Dolayısıyla tüm siparişleri yetiştirebilmek için üretim gücünü farklı müşteriler arasında bölmek zorunda kalıyor. Daha düşük volümlü siparişleri olan müşteriler için bu ciddi bir sorun olmasa da, toplam kapasite Apple’ın beklentilerinin altında kalıyor. Pegatron’da ise Apple kendine özel daha geniş bir üretim kapasitesine sahip olabilecek.

Üçüncü neden ise muhtemelen en önemlisi; Pegatron ile yapılan görüşmeler firmanın Foxconn’dan daha düşük bir kar marjı ile üretim yapmayı kabul edeceğini gösteriyor. Böylece Apple’ın üretim maliyetleri düşecek ve bu da ürünlerin fiyatlarına yansıtılabilecek. Özellikle ucuz iPhone gibi kar marjı zaten düşük olması beklenen bir ürünle ilgili planlar yapılırken önemli bir kriter.

Foxconn bu gelişme ile birlikte belki en önemli müşterisinin birinci üreticisi olma konumunu kaybedecek fakat bu firma için dünyanın sonu değil. Hali hazırda geniş müşteri portföyü her geçen gün gelişiyor; hatırlayacağınız gibi Mozilla da Firefox OS’lu cihazın üretimi için Foxconn’u tercih etmişti.

Asıl soru ise Apple’ın büyük çaplı operasyonunu yönetmek konusunda Pegatron’un nasıl bir performans göstereceği. Pegatron ilk adım olarak 100 bin civarında olan çalışan sayısını yılın ikinci yarısında yüzde 40 artırmayı planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.