TÜİK verilerine göre Türkiye'de 8.5 milyon genç internet kullanıyor

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 8.5 milyon genç internet kullanıyor

İnternet sektörü verilerini paylaşırken Türkiye'nin elini güçlendiren verilerden biri ülkemizde yaşayan genç nüfus. Özellikle son dönemlerde internet sektörünün hızla büyüdüğü ülkeleri düşündüğümüzde bu verinin bir adım daha öne çıktığını söylemek mümkün. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verileri, Türkiye'de bulunan genç nüfusun yerinde saydığını, ancak internet kullanıcı sayısının artığını gösteriyor.

Paylaşılan verilere göre 2012 yılı sonu itibariyle 75.6 milyonluk nüfusa sahip olan Türkiye'de, yaklaşık 12.5 milyon 15-24 yaş aralığında genç nüfus bulunuyor. Bu rakam toplam nüfusun yüzde 16.6'sına denk geliyor. Türkiye'nin kıyaslandığı ülkelerdeyse durum Brezilya'da yüzde 17.2, Meksika'da ise yüzde 18.3 olarak kayıtlardaki yerini alıyor.

TÜİK kayıtlarında yer alan bilgilerde Türkiye'deki genç nüfusun internet kullanım rakamları da bulunuyor. Bu verilere göre Türkiye'deki genç nüfusun yüzde 67.7'si internet kullanıyor. Bu orana göre Türkiye'de 8.5 milyon genç, internet kullanıcısı durumunda. Genç erkeklerde internet kullanım oranı yüzde 80.6 iken, genç kadınlarda bu oran yüzde 55.4.

turkiye-genc-internet-kullanimi-tablo

2011'e göre 300 bin artış gösterdi

2011 yılına göre bir kıyaslama yaptığımızda genç nüfusun değişmişmediğini, ama genç internet kullanıcı sayısının ufak da olsa bir artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Söz konusu dönemde 12.5 milyon genç nüfus bulunuyordu. İnternet kullanan nüfus, o dönemde 8.2 milyon civarında. Bir yılda yaklaşık 300 bin yeni internet kullanıcısı genç nüfustan geldiğini ifade etmek mümkün.

TÜİK'in paylaştığı verilere göre 15-24 yaş arasındaki genç nüfusun, toplam internet kullanıcıları arasında ne yazık ki önemli bir paya  sahip değil. Yine TÜİK'in geçen sene yayınladığı verilere göre Türkiye'de 47.7 milyon internet kullanıcısı bulunduğu paylaşılıyordu. Genç nüfus ile bu rakamı kıyasladığımızda internet sektörü verilerini paylaşırken övünülen payın az olduğu açıkça görülüyor.

Türkiye'deki internet ücretlerinin özellikle Avrupa ülkelerine göre yüksek olması gençlerin internet kullanmasını en çok etkileyenler arasında. Ancak mobil gibi biraz daha düşük ücretlerle internete bağlanılmasıyla bu rakamın gelecek dönemde artabileceğini söylemek yanlış olmaz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.