ABD senatosu Google Glass’ın mahremiyet sıkıntılarını sorguluyor

ABD senatosu Google Glass’ın mahremiyet sıkıntılarını sorguluyor

Google Glass’ın giyilebilir teknolojiler, veya daha geniş bir ifade ile nesnelerin interneti, alanında çığır açacak bir ürün olduğuna şüphe yok. Fakat teknolojideki her çığır açan gelişmede olduğu gibi Google Glass’ta da bazı sıkıntılar var. Bunların başında da son zamanlarda sıkça gündeme gelen mahremiyet endişeleri geliyor.

Bugüne kadar bu konuyla ilgili basın ve kamuoyundan bazı eleştiriler gelmişti ama son tepki ABD hükümetinden çıktı. ABD kongre üyesi Joe Barton’ın kaleme aldığı ve Google’ın CEO’su Larry Page’e gönderdiği bir mektup (PDF), Google Glass’ın mahremiyet ile ilgili neden olduğu bazı konularla ilgili sorular içeriyor.

Google ise bu endişelere Google I/O esnasında yanıt verdi…

Yüz tanıma teknolojisi olacak mı?

Toplam 8 kişinin imzasının bulunduğu mektupta 8 ayrı soru yer alıyor. Bu sorulardan özellikle bazıları diğerlerine göre daha öne çıkıyor. Örneğin Google Glass’ın yüz tanıma teknolojisi desteğinin olup olmayacağı, olacaksa bunun hangi kişisel verilere ulaşım imkanı sağlayacak olması Joe Barton’ın merak ettiği konular arasında.

Diğer bir soru cihazın kendi üzerinde depolayacağı verilerin ne şekilde korunacağı ve aynı cihazın farklı kullanıcılarına ait verilerin, diğerlerinin erişiminden nasıl korunacağı ile ilgili. Joe Barton ayrıca cihazla ilgili verileri toplarken (ki bu veriler arasında 3G hattını taşıyan telefon numarası da dahil) kullanıcıların rızasının alınıp alınmayacağını merak ediyor.

Google sorulara I/O esnasında yanıt verdi

Google I/O esnasında gelen benzer sorulara Google Glass ekibinden Steve Lee yanıt verdi. Cihazın yüz tanıma teknolojisine sahip olduğunu söyleyen Lee, cihazın kayıt yaptığı anda ise kayıtta olduğunu karşıdaki kişinin net bir şekilde ayırt edebileceğini belirtti. Cihazın aktif olduğu sırada aktif olduğunu gösteren göstergeler bulunduğunu sözlerine ekleyen Lee, Google Glass’ı tasarlarken ilk günden itibaren mahremiyet ve sosyal kuralları göz önünde bulundurduklarını, bu konularla ilgili bir sıkıntının yaşanmaması içinse gerekli önlemleri aldıklarını ve gerek olursa almaya devam edeceklerini söyledi.

Fotoğraf çekme ve video kaydetme özellikleri ile Google Glass ilk bakışta idea bir casus kamera gibi görünse de, aslında bu tarz işlemler için sanki biraz fazla “göz önünde”. Piyasada satılan ve çok daha ucuza her isteyenin sahip olabileceği kalem veya anahtarlık şeklindeki kameralara göre daha fazla risk içerip içermediği ise halen tartışmalı. Diğer yandan ABD’deki bazı barlar ve kumarhanelerde şimdiden yasaklanmış olduğunu da unutmamak da fayda var.

Peki sizce Google Glass mahremiyet konusunda gerçekten de bir sıkıntıya neden olabilir mi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.