Google I/O’nun yıldızı bir Spotify alternatifi olabilir

Google I/O’nun yıldızı bir Spotify alternatifi olabilir

Google’ın merakla beklenen I/O geliştirici etkinliği bugün başlıyor. Herkes bu etkinlikte Google’ın birden fazla önemli duyuru yapacağını tahmin ediyor ama birden fazla kaynak I/O’da öne çıkacak duyurunun Google’ın kendi ücretli müzik servisi olacağı konusunda birleşiyor.

Google tabi ki etkinlik öncesinde ortaya çıkan bu iddialara henüz yanıt vermedi fakat söylentilere göre firma kendi müzik servisi için çoktan Universal Music Group ve Sony Music Entertainment ile özel bir anlaşmaya gitmiş bile. Warner Music Group ise Google’ın daha önceden anlaşmış olduğu zaten biliniyordu.

Google’ın Spotify benzeri bir ücretli müzik servisini açacak olması sanıyorum ki kimse için sürpriz olmayacaktır, bu uzun zamandır beklenen bir hamleydi. Peki bu hale Google, rakipleri ve müzik endüstrisi için ne anlama geliyor?

Her şeyden önce iddialara göre Google’ın müzik servisinde ücretsiz bir üyelik sistemi bulunmayacak. Bu servisten yararlanmak isteyenlerin aylık 10 dolar gibi bir abonelik ücretini göze almaları gerekecek. Buna muhtemelen en çok müzik firmaları sevinmiştir çünkü müzik endüstrisinin internet ile yıldızının bir türlü barışmamasının başlıca nedeni internet üzerinde müziğin ücretsiz, bedelsiz hatta ekonomik olarak değersiz olduğuna dair bir algının oluşmuş olduğu düşüncesi. Google’ın ücretsiz bir seçenek sunmaması durumunda sektör bu algının da değişmeye başlayacağına inanıyor. Spotify’ın ücretli servisinin 6 milyonun üzerinde abonesi olduğuna da bu noktada hatırlatmakta fayda var.

Diğer yandan Google, YouTube tarafında da bir müzik servisi üzerinde çalışıyor ve ücretsiz bir alternatif olarak YouTube’un düşünülüyor olması da söz konusu olabilir. Bu sayede Google en azından ücretli ve ücretsiz alternatiflerini net bir çizgi ile birbirlerinden ayrı tutmayı planlıyor gibi görünüyor.

Ayrıca model olarak da Google’ın müzik servisinin Spotify benzeri bir uygulama olması beklenirken, YouTube’daki müzik servisinin daha çok Pandora’ya benzeyen yani daha çok rastgele parçaların çalındığı bir servis olması muhtemel.

Konuyla ilgili detayların I/O konferansı esnasında netleşmiş olması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.