SF Live Bus uygulaması, San Francisco'da otobüsleri canlı olarak takip edebilmenizi sağlıyor

SF Live Bus uygulaması, San Francisco'da otobüsleri canlı olarak takip edebilmenizi sağlıyor

Belediyecilik ve ulaşım konusunda vatandaşları bilgilendirici uygulamalar son zamanlarda hem yurtdışında, hem de ülkemizde oldukça popüler.

Bu tarz uygulamalarla pek çoğumuz otobüslerin, trenlerin ya da vapurların kalkış saatlerine göz atıyoruz. Aynı şekilde bazı şehirlerde duraklarda oluşturulan sistemlerle birlikte, otobüslerin geliş saatleri de duraklardaki ekranlar üzerinden takip edilebiliyor. Her ne kadar böyle yenilikçi uygulamalar olsa da, San Francisco işi her zamanki gibi daha da ileriye götürmüş durumda!

SF Live Bus isimli web sitesi ve yine aynı ismi taşıyan iOS uygulaması, San Francisco'da şehir içi ulaşımı sağlayan otobüslerin yerlerini canlı olarak takip etmenizi sağlıyor. Böylece belli bir noktadayken bineceğiniz otobüsü takip ederek, durağa gitme saatinizi buna göre ayarlayabiliyorsunuz.

SF

iOS platformunda uygulama içerisinden gerçek zamanlı veri çekebilen Firebase'in yeteneklerini göstermek amacıyla geliştirilen uygulama son kullanıcı için oldukça kullanışlı olacaktır. Gerçek zmanalı verilerle SF Live Bus'ın web sitesi ya da uygulaması üzerinden otobüslerin bulundukları yerlere göz atabiliyorsunuz.

Bu projenin bir benzeri de daha önce Londra metrosu için yapıldığını da belirtelim. Uygulamanın verileri, şehrin otobüs ağını kontrol eden sistem üzerinden çekiliyor. NerdeBuOtobüs isimli benzer bir uygulama 2011'de İETT otobüslerinin nerede olduklarını göstermek hayata geçirilmişti. Bugün uygulama halen App Store'da yer alsa da otobüslerin konum bilgisini sağlıklı şekilde sunamıyor.

GÜNCELLEME: Bir okurumuz yaptığı yorumla, benzer bir sistemin Ankara'da yapıldığını bize haber verdi. Buna göre Ankara Büyükşehir Belediyesi Ego Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı bir Android uygulaması, Ankara'daki belediye otobüslerinin yerlerini gerçek zamanlı olarak veriyor. Bir diğer okurumuz da ODTÜ'nin ring servisinin hemen hemen aynı mantıkla çalıştığını (ring.metu.edu.tr adresinde) yorumunda belirtmiş. Anlaşılan başkent Ankara bu konuda bir hayli duyarlı. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.