BKM verilerine göre Mart ayında internetten yapılan kartlı ödemeler yüzde 13 arttı

BKM verilerine göre Mart ayında internetten yapılan kartlı ödemeler yüzde 13 arttı

2013 yılı itibariyle internetten yapılan kartlı ödeme işlemleri kapsamından Mail Order ve Telephone Order (MO/TO) ile yapılan sigorta işlemlerini çıkaran Bankalararası Kart Merkezi, (BKM) Mart ayı verilerini yayınladı. Söz konusu verilere göre Mart ayında hem işlem adedi hem de işlem tutarı artış göstermiş durumda.

Paylaşılan verilere göre Mart ayında Türkiye'deki internetten yapılan kartlı ödemeler 12.7 milyon işlem ile 2.4 milyar TL'lik hacme ulaştı. Bu rakamları geçen ay ile kıyasladığımızda işlem adedinde yüzde 9, işlem tutarında ise yüzde 13'lük büyüme yakalanmış olduğu görülüyor. Mart ayı rakamlarını geçen sene aynı dönemle kıyaslamanın yanlış olduğunu düşünüyoruz, çünkü yazının başında da belirttiğimiz gibi internetten yapılan kartlı ödemelerden (MO/TO) üzerinden yapılan sigorta işlemleri çıkarılmış bulunuyor.

BKM-mart-internetten-yapilan-kartli-odemeler-grafik

İşlem başına düşen tutar 1 TL arttı

Mart ayında işlem başına düşen tutarın ise 188 TL olduğunu görüyoruz. Bu rakamı Şubat ayına göre kıyasladığımızda 1 TL'lik bir artışın olduğunu belirtebiliriz. Geçen ay internetten yapılan işlem başına düşen tutar 187 TL olarak gerçekleşmişti.

Webrazzi E-Ticaret’13 Konferansı‘na katılan BKM Genel Müdürü Soner Canko konuyla ilgili bir açıklama yaparak, 2013 yılından itibaren internetten yapılan kartlı ödeme işlemleri kapsamından Mail Order ve Telephone Order (MO/TO) üzerinden gerçekleşen sigorta harcamalarının BKM verilerinden çıkarılacağını paylaşmıştı. Bu hamle Motorlu Taşıt vergilerinden dolayı Ocak ayına yansımamıştı. Ancak Şubat ayında geçen seneye oranla düşüş etkili olmuştu.

Bu hamleye rağmen Mart ayındaki internetten kartlı ödeme işlemleri, geçen sene gerçekleşen MO/TO üzerinden gerçekleşen sigorta harcamalarının dahil olduğu hacme yaklaştı. 2012 yılı Aralık ayında 2.8 milyar TL'lik hacim yakalanırken Şubat ayında bu rakam 2.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Aradaki farkın giderek azalacağı, hatta Nisan ayında tamamen kapanabileceğini paylaşalım.

MO/TO üzerinden gerçekleşen sigorta harcamalarının çıkarıldığı geçmiş dönem verilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Rakamlarla Mart ayında internetten yapılan kartlı ödemeler

  • 12.7 milyon işlem yapıldı.
  • İşlem tutarı 2.4 milyar TL olarak gerçekleşti.
  • İşlem başına düşen tutar 188 TL.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.