Google Reader'ın ardından farklı bir alternatif: haftalık e-kitap uygulaması Gazette

Google Reader'ın ardından farklı bir alternatif: haftalık e-kitap uygulaması Gazette

Google geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklama ile aralarında Google Reader'ın da bulunduğu 7 servisini Temmuz ayında kapatacağını duyurmuştu. Biz de Webrazzi'de konuyla alakalı olarak çok sayıda yazıyı, sizler için kaleme almıştık.

Google Reader'ın ardından en çok konuşulan konulardan biri de kuşkusuz alternatifler. Bu yazıda ise sizlere bu ay içinde yayına çıkan bir haftalık dergi uygulamasından bahsedeceğiz: Gazette.

Gazette, Brooklyn/NYC/ABD'de bulunan ve kendilerini designers who think in code/kodu da düşünen tasarımcılar olarak tanımlayan Oak Studios'un ürünlerinden bir tanesi. 2008 yılında kurulan şirket bu güne kadar Apple, Rackspace, 37Signals ve UNICEF gibi devlerle beraber çalışma imkanı yakalamış. Oak Studios'un hayata geçirdiği diğer projelere ise şuradan göz atabilirsiniz.

Gazette'yi kısaca tanıtmak gerekirse… Aylık 1.99 dolar abonelik bedeli ile kullanabileceğiniz uygulama, favori blog ve kaynaklarınızda o hafta boyunca yayınlanan içerikleri bir kitap haline getiriyor ve size mail atıyor. Mail'in içinden ePub formatında bir dosya çıkıyor. Dilerseniz herhangi bir ePub okuyucu ile, dilerseniz de iOS cihazlarında bulunan iBooks üzerinde Gazette'yi okuyabiliyorsunuz. Tabii Gazette'nize ekleyeceğiniz kaynakların RSS desteği bulunması gerekiyor.

gazette-gazete-rss
Gazette üzerinde takip ettiğiniz kaynaklarda yayınlanan yazıları bu şekilde okuyorsunuz

Gazette içerisinde alışık olduğumuz gibi tag'ler, klasörler, favorilere ekleme ve hatta okunmamış ileti sayacı dahi bulunmuyor. Bu da uygulamayı oldukça sade kılıyor. Gazette'nin Google Reader'a direkt olarak alternatif olmasını söylemek zor olabilir ama okuma alışkanlığını değiştirmek isteyen Google Reader kullanıcılarına hitap ettiği kesin.

gazette-ipad
Gazette'nin 'İçindekiler' sayfası

Gazette'nin aynı zamanda sizlere geçen sene tanıttığımız Readmill ile de bir entegrasyonu bulunuyor. Söz konusu entegrasyon sayesinde Gazette okuyucuları, iPad ve iPhone'larında bulunan Readmill uygulaması üzerinden haftalık e-kitaplarını okuyabiliyorlar.

Hali hazırda özellikle fotoğraf ve video'ların görüntülenmesinde çeşitli hatalar barındıran Gazette, ilerleyen dönemlerde gerek var olan hatalarını gidererek gerek ise -sahip olduğu sade ve basit yapısını korumak suretiyle- yeni özellikler ekleyerek çok daha kullanışlı bir hale gelebilir. Gazette'nin Google Reader'ın da kapanmasıyla ne kadar geniş bir kitleye yayılacağını ise zaman içinde göreceğiz. Bu arada kişisel olarak Gazette'yi mutlulukla kullanmaya başlasam da çok büyük kitlelere ulaşmasının kolay olmadığını düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.