Türkiye'de video devrimi ve reklamverenlere öneriler

Türkiye'de video devrimi ve reklamverenlere öneriler

Tumay Asena VideoBu yılın 2. gündem toplantısı (ilki E-ticaret'13) Webrazzi Dijital 13'e de heyecanla başladık ve Arda Kutsal'ın açılış konuşmasının ardından Nokta Kurucu Ortak ve CEO'su Tümay Asena sahne aldı.

Türkiye internet sektörünü en yakından tanıyan isimlerden biri olan Tümay Asena, "Video Devrimi: Değişen İçerik Tüketim Alışkanlıkları ve Reklamverenlere Öneriler" konulu bir sunum yaptı.

Tümay Asena sunumundan önce Sinemalar.com, İzlesene.com ve Alkislarlayasiyorum.com'da her gün 1.5 milyon kişiye video izlettiklerinden bahsetti. Asena, hem kendi reklam ağından hem de diğer kaynaklardan video tüketimine dair önemli veriler paylaştı.

İnternette geçirilen süre televizyona ayrılan süreyi yakalamak üzere

Tümay Asena sunumuna Türkiye'deki medya tüketim alışkanlıklarına değinerek başladı. Mediascope Europe yaptığı araştırmaya göre haftalık televizyon izleme süremiz 2010'dan 2012'ye yüzde 19 artışla 18.7 saate yükselmiş. Aynı dönem içinde haftalık internet kullanımımız ise yüzde 85 artışla 18.3 saate yükselerek neredeyse televizyon izleme süresini yakalamış.

tumay asena video devrimi tuketim

Gemius Fusion ve ComScore Media Metrix raporlarından derlenen verilere göre internet kullanımına dair verilerde video izleme alışkanlığı yüzde 54 artışla diğer kategorilerin önüne geçerek arama eğiliminin ardından 2. sırada gelmiş. 2011'de 2.393 milyon dakika video izlerken 2012'de bu süre 3.688 milyon dakikaya yükselmiş.

Video tüketim alışkanlıklarının değişimine baktığımızda ise Tümay Asena yine özel veriler paylaştı. 2011-2012 arasını dikkate alan Gemius ve Comscore raporlarından çıkan sonuçlara göre 2012'de video izleme sayısı yüzde 16 artışla 54.1 milyar adete ulaşmış. 2012'de video izlenme süresi  ise 2011'e nazaran yüzde 13 azalarak 5.98 dakikaya gerilemiş.

reklamverenlere oneriler

Tümay Asena, video tüketimininde içerik kategorilerinden bahsederken de spor (yüzde 72,3), çocuk (yüzde 34,6), TV içerikleri (yüzde 15,1) kategorilerinin dikkat çeken artışlar sağladığını gösterdi. Haber, otomotiv, oyun ve yaşam tarzı kategorilerinde ise düşüş var.

Daha geniş bir açıdan baktığımızda tüketilen videoların yüzde 88.2'sinin eğlence kategorisinde yer alırken, TV eğlence içerikleri yüzde 5.1'lik bir oranla 2. sırada geliyor. Haber kategorisinin payı sadece yüzde 0.3.video izleme tuketim raporu dijital13

2012 yılında Türkiye'de video izleyicilerinin tercih ettiği kanallarda YouTube her ay milyarlar seviyesinde, Facebook 300 milyon ve İzlesene 100-150 milyon video izletiyor.

Tümay Asena, İzlesene'nin ulaştığı 10.6 milyon kişilik bir kitle olduğundan ve TV içerikleri de buna eklendiğinde 12 milyon kişiye ulaşılabilecğinden bahsetti. Kadın video kategorisinde reklam satışının yok sattığını da söyleyen Asena, özellikle zengin reklam modellerine dair İzlesene.com'da uygulanmış güzel örneklere yer verdi.

izlesene

Biz yukarıda bir ekran görüntüsü paylaştık ama sanırım izlesene.com'da biraz gezinirseniz bu çarpıcı örnekleri görebilirsiniz.

Reklamverenlere Öneriler

Asena'nın reklamverenlere önerileri de; verimli bir ulaşım, etkin hedefleme, zengin ve içeriğe entegre video modelleri, eğlenceli reklam deneyimi ve mobilde zengin video reklam modellerinin kullanılması yönündeydi.

reklamverenlere oneriler

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.