Dijital reklamcılık 2013 yılında ikinci sıraya yükselecek

Dijital reklamcılık 2013 yılında ikinci sıraya yükselecek

Dün AdEx 2012 raporunu açıklayan IAB Türkiye, Webrazzi Dijital'13 Konferansı katılımcıları arasındaydı. IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Şeker moderatörlüğünde gerçekleşen oturum, IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neslihan Olcay, IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknik Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Kurşun ve IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rima Erdemir katılımıyla gerçekleşti.

Oturumda ilk konuşulan konulardan biri dijital reklam harcamaları oldu. İlk sözü alan isim olan Rima Erdemir, dijital reklamcılığın dünya genelinde her sene büyüdüğünü ve beş sene öncesiyle kıyaslandığında Sosyal medya, mobil, arama motoru ve video gibi birçok yeni kategorinin sektöre girdiğini ifade etti. Tüm dijital reklam kategorilerinin harcamalara dahil edildiğinde geçen seneye göre yüzde 30'luk büyüme görüldüğünü söyleyen Neslihan Olcay ise 2013 sonu itibariyle dijital reklamcılığın sektörde ikinci sıraya yükseleceğini belirtti.

"Mobil reklamcılık şu anda hakettiği yerde değil"

Öne çıkan konular arasında uzun zamandan beri gündemde olan mobil reklamcılıktı. Konu hakkında ilk olarak söz alan Mahmut Kurşun, şu anda mobil reklamcılığın en büyük problemlerinden birinin birkaç tane işletim sisteminin olmasından kaynaklandığını dile getirdi. Mahmut Kurşun, "Şu anda bu işletim sistemlerinden dolayı belli bir standart yok. Ancak mobil reklamcılık bambaşka bir yere gelecek. Bunun en iyi kanıtı mobil reklamcılığın yüzde 86 büyümesi oldu" diye konuştu.

Mobil reklamcılığın şu anda hak ettiği yerde olmadığını belirten Rima Erdemir ise sözlerine şu şekilde devam etti: "Mobilden tüketim fazla. Mobil reklamcılığın gelecekte hak ettiği yere geleceğini düşünüyorum. Ancak yayıncıların da kendine yatırım yapması gerekiyor. Reklamların her ortamda doğru bir şekilde ulaşılabilir olması gerekiyor."

"OBA ile kullanıcılara haksızlık edilmemeli"

Uğur Şeker konuşmacılara sorduğu sorular arasında Online Davranışsal Reklamcılık (OBA) bulunuyordu. Mahmut Kurşun, reklamcıların çok fazla kazanmak istediğini, ancak reklamcılık sektörünü yaratan kullanıcılara denetim adı altında haksızlık edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Konu hakkında söz alan Rima Erdemir, sektördeki büyümelerin kontrolsüzlüğü de beraberinde getirdiğini dile getirerek, "Yapacağımız OBA çalışmaları, sürdürülebilirlik ve tüketici hakları açısından çok önemli bir noktada duruyor. Bu işte şeffaflık önemli. OBA ile tüketicilerin ilgisini çekebilecek reklamları sunmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

IAB Türkiye, IAB Europe yönetim kuruluna giriyor

IAB Türkiye'nin, IAB Europe yönetim kuruluna gireceğini söyleyen Neslihan Olcay, OBA konusunda yapılan çalışmaların şu anda tüm Avrupa ülkelerine ders verebilecek düzeye ulaştığını belirtti. Neslihan Olcak, "OBA'yı reklam özdenetimi olarak düşünüyoruz. Bu noktada tüketicilerin doğru bilinçlendirilmesi gerekiyor. OBA'nın amacı doğru faydayı sağlamak sağlamak" diye konuştu.

Mahmut Kurşun, son olarak IAB Türkiye çalışmalarına değindi. IAB Türkiye'nin şu anda üç ana konuya odaklandığını söyleyen Mahmut Kurşun, kategorizasyon, denetim ve network konularının öne çıktığını kaydetti.

Webrazzi Dijital'13 Konferansı için paylaştığımız tüm yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.