Facebook’ta hashtag devri başlıyor olabilir mi?

Facebook’ta hashtag devri başlıyor olabilir mi?

Hashtag’ler bugüne kadar ağırlıklı olarak Twitter ile özdeşleşmiş olsa da, Twitter bu yapıyı kullanan tek sosyal ağ da değil. Örneğin Facebook’un sahibi olduğu Instagram hashtag’lerin, üstelik de oldukça yaygın bir şekilde, kullanıldığı diğer bir platform. Wall Street Journal’ın haberine göre hashtag kullanan platformlar arasına Facebook da girebilir…

Başına # işareti yerleştirerek konuların ve sohbetlerin daha kolay takip edilmesini sağlayan, var olan bir hashtag’e tıklayarak o hashtag’in yer aldığı diğer iletileri görebilmek aslında son derece pratik bir yöntem.

Kullanıcıların ilgilerini çeken konular ile ilgili paylaşımları daha kolay bir şekilde keşfedebilecek olmaları güzel bir özellik olsa da yapısı diğerlerinden farklı olan Facebook’ta hashtag uygulama da bazı farklılıklar olması gerekecek gibi görünüyor…

Facebook’un yapısı hashtag’e uygun mu?

Çıkış noktası olarak Facebook birbirini gerçek hayatta tanıyan insanların iletişim halinde kalabilmelerini sağlamayı hedefliyor. Twitter veya Instagram gibi sosyal ağların yapısı ise takip ettiğiniz kişileri tanıyor olmanızı gerektirmiyor. Dolayısıyla hashtag kullanılmış paylaşımları takip ederken söz konusu hashtag’i kullanmış olan kişiler ile bağlantılı olmak bir zorunluluk değil.

Her ne kadar Facebook, abonelik sistemi ile kullanıcıların şahsen tanımadıkları kişileri de takip edebilmelerini sağlamış olsa da, bu yapı arzu edildiği kadar yüksek bir kullanıma henüz ulaşmadı.

Ayrıca Facebook’un arama sonuçları şu anda kullanıcıların paylaşımları içermiyor. Facebook’ta arama yaptığınızda karşınıza kişiler, sayfalar, mekanlar, uygulamalar ve ilgi alanları geliyor. Eğer Facebook’a hashtag yapısı katılacak olursa, bu paylaşımların da aramalara dahil olması anlamına gelecek.

WSJ haberinde Facebook’un en kadar süredir bu yapı üzerinde çalıştığının bilinmediğini ve ne zaman devreye gireceğinin de henüz kesin olmadığını söylüyor. Tüm bunlar bir söylenti olarak da kalabilir ama doğru yönde yapılan birkaç düzenleme ile hashtag’ler aslında Facebook’ta oldukça ilginç fırsatlar doğurabilir.

Hashtag’ler Facebook’a ne kazandırabilir?

Öncelikle Facebook kullanıcıların hashtag’leri takip ederek ilgili içerikleri görmesini, yani diğer bir deyişle daha fazla içerik tüketmesini isteyecektir. Çünkü bu daha fazla sayfa ve dolayısıyla reklam gösterimi anlamına geliyor.  Ayrıca abone ol sistemini de canlandırması ve sitenin hakim kavramı olan “arkadaşlığın” yanı sıra “aboneliği” de öne çıkartması söz konusu olabilir.

Diğer yandan Facebook tarafında hashtag kullanımının hali hazırda herkes tarafından erişilebilir sayfalarla sınırlı olması da bir seçenek olarak düşünülebilir. Bu durumda markalar ve firmalar popüler hashtag’ler ile ilgili paylaşımlarını daha geniş kitlelere ulaştırabilirler.

Eğer doğru bir şekilde uygulanabilirse hashtag’lerin Facebook için çok faydalı olacağı kesin. Fakat özellikle mahremiyet gibi konularda meydana gelebilecek ufak bir hata bile Facebook için son derece sıkıntılı sonuçlar doğurabilir…

Peki siz Facebook’ta hashtag görmek istiyor musunuz? Ve eğer istiyorsanız sizce  nasıl kullanlımalı?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.