Mozilla, Internet Explorer'a yaptığını Firefox OS ile Android'e de yapabilir mi?

Mozilla, Internet Explorer'a yaptığını Firefox OS ile Android'e de yapabilir mi?

Dünyanın en önemli mobil konferansı olan MWC'den Vodafone sponsorluğunda paylaştığımız tüm haberleri, wbrz.in/mwc13 adresinden takip edebilirsiniz.

Firefox OS WMCGeçtiğimiz yıl Android'in Mobile World Congress‘te ses getirdiğini pekala hatırlıyoruz. Ancak bu yıl pek de öyle olmadı. Android'in adı çok anılmadığı gibi öne çıkan isimlerden biri Firefox OS oldu.

Mozilla.org anasayfasının Firefox OS'un küresel açılımına ayrılmış olması bu işin Mozilla tarafında ne kadar önemsendiğini gösterirken, Firefox'un 24 Şubat'ta tüm dünyaya sunduğu tanıtım bülteninde Avrupa'dan Orta Doğu'ya, Uzak Doğu'dan Güney Amerika'ya kadar 18 telekom* ve teknoloji şirketinin isminin yer alması bir o kadar dikkat çekiciydi. Üstelik bu şirketlerin 15'i Firefox OS hakkında olumlu görüşler paylaşmıştı.

Ancak ilerleyen günler gösterdi ki Firefox OS'a ilgi duyan şirket sayısı bu kadarla sınırlı değil. ABD'nin en büyük telekom operatörlerinden AT&T ve Japon teknoloji devi Sony Firefox OS üzerine çalışabileceklerini açıklamaktan çekinmedi.

mozilla firefox os

Firefox OS'un gün yüzüne çıkacağı ilk pazarlar Brezilya, Kolombiya, Macaristan, Meksika, Karadağ, Polonya, Sırbistan, İspanya ve Venezuella olarak açıklandı. Cihaz üretimi için adı geçen şirketler ise ZTE, LG Electronics, Huawei ve Alcatel.

İlk uygulama desteği Twitter'dan

Bugün Firefox OS adına gördüğümüz bir başka dikkat çekici gelişme ise Twitter'ın Firefox OS için bir uygulama geliştirildiğini resmi blogundan açıklaması oldu. Hatırlarsanız Twitter, milyonlarca kullanıcısı olan Symbian için bir uygulama geliştirmek konusunda oldukça ağır adımlar atmıştı. Elbette bu noktada Firefox OS'un HTML5 ile olan yakın ilişkisi ile uygulama geliştirmeyi kolaylaştırdığını da göz önünde bulundurmak gerek.

"Milyarlarca internet kullanıcısı bir kaç şirketin elinde olamaz"

Mozilla CEO Gary KovacsDün Mozilla CEO'su Gary Kovacs'ın binlerce kişiye yaptığı konuşma ise bi nevi meydan okuma niteliğindeydi. Kovacs, önümüzdeki 5 yılda 2 milyar kişinin daha internetle tanışacağını söyleyerek pazarda yeni oyunculara yer olduğuna işaret etti.

Kovacs'a göre milyarlarca kişilik pazarın farklı ihtiyaçları var. Bu farklı ihtiyaçlar her ne kadar düzgün olursa olsun 1, 2 hatta 5, 6 şirket tarafından karşılanamaz. Hindistan'daki bir çiftçi ile New York'taki bir avukatın gereksinimleri birbirinden oldukça farklı.

Büyük bir mücadelenin ortasında olduklarını söyleyen Mozilla CEO'su, 2014'ün 2. çeyreğinde Firefox OS'u ABD'de yani iOS ve Android'in doğduğu topraklarda pazara sunmayı planladıklarını ifade etti.

"Webi mobile taşıyoruz"

Kovacs web'in ölüp ölmediği tartışmasına da girerek; "There's a app for that." deyişini "There's a Web for that." şekline çevirdi. Web'in 10 milyon geliştiriciyle karşımızda durduğunu ve Mozilla'nın web'i mobile taşıyacağını iddia etti.

Yıllar önce internet tarayıcıları arasında açık bir rekabet ortamı yarattıklarını söyleyen Kovacs, bunu tekrarlamak istediklerini dile getirken bir iki şirketin mobildeki bu fırsatı doğal olmayan bir şekilde kontrol altına alamayacağını söyledi.

Google'ın Samsung endişesi

Bu yıl WMC'de Android'in çok öne çıkmamasının bir nedeni de Samsung'un Android konusunda ipleri elinde tutmasıydi. Motorola'yı satın alan ve bir yerden sonra kendi yolunu çizmesi muhtemel olan Google gelen haberlere göre bu durumdan endişe duymaya başlamış.

Gelen bilgilere göre Androidli cihazların yüzde 40'ını tek başına Samsung satıyor ve Android'in yönetici lideri Andy Rubin, Samsung'un açık kaynaklı Android üzerinde kendi hükmünü sürmesini çok istemiyor.

Android üreticileri ibreyi Firefox OS'a çevirir mi?

MWC 12'de yaptığımız bir röportajda Android Ürün Müdürü Gabriel Cohen: "Android cihazlara kullanıcının duygusal bağı istediğimizden daha az." demişti. Aradan bir yıl geçti ve Android kullanıcıları arasında hızla yayılmaya devam etse de artık kıyaslamaya tabi tutulacak yeni rakipleri var.

Gerek ekonomik gerekse politik kararlar neticesinde Androidli cihaz üreticilerinin Firefox OS'u denemesi elbette mümkün. Internet Explorer'a karşı Firefox'un yükselmesi gibi bir tarihsel döngü yaşamamız için ilk Firefox OS deneyiminin iyi olması yeterli ve bana soracak olursanız hem Firefox OS hem de Ubuntu Phone bu tatmini sunabilecek kapasitedeki şirketler seviyede. En azından akıllı telefonlarla tanışacak yeni milyonlarca kişi için....

* Firefox OS için açıklanan iş ortakları: América Móvil, China Unicom, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint, Telecom Italia Group, Telefónica, Telenor, Telstra, TMN, VimpelCom.

** Firefox OS konusundaki ön incelememize gözatmayı unutmayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.