Twitter’ın mobil kullanıcıları ile ilgili araştırmadan ilginç veriler çıktı

Twitter’ın mobil kullanıcıları ile ilgili araştırmadan ilginç veriler çıktı

twitter mobilTwitter mobil kullanıcılar tarafından oldukça yaygın bir şekilde kullanıyor. Sosyal ağ sitesi için Compete tarafından gerçekleştirilen bir araştırma ise, mobil kullanıcıların özellikleri ve alışkanlıklarını gözler önüne seriyor olması açısından önemli.

Twitter’ın sonuçlarını reklamcılık blog’unda yayınladığı araştırmanın öncelikli hedef kitlesi şüphesiz mikro blog sitesinde reklam vermeyi düşünen kurumlar. Twitter’ın mobil kullanıcılarına etkili bir şekilde ne zaman ve ne şekilde erişmenin daha uygun olduğunu gösteren bu araştırma, reklamverenlerin dışında Twitter’ı bir pazarlama kanalı olarak kullananlar için de dikkate değer veriler içeriyor.

İşte bu araştırmadan dikkat çeken bazı veriler...

Twitter’ı öncelikli olarak mobil cihazlar ile kullananlar, ortalama Twitter kullanıcılarına göre sosyal ağ sitesini masaüstü cihazlardan kullanma oranları yüzde 57 daha az. Fakat araştırmaya göre mobil kullanıcıların Twitter’ı günde birkaç kez ziyaret etme oranları, ortalama kullanıcılara göre yüzde 86 daha yüksek. Mobil kullanıcı denilince akla ilk olarak cep telefonları geliyor ama araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 15’inin Twitter için birinci tercihler tablet PC’ler.

twitter mobil

Araştırmada ortaya çıkan diğer bir bilgi ise mobil kullanıcıların daha genç bir kitle olduğu. Paylaşılan rakamlara göre 18-34 yaş aralığında kullanıcıların Twitter’a öncelikli olarak mobil cihazlardan erişme oranı yüzde 52 daha yüksek. Cinsiyet dağılımında ise gözle görülür bir ayrım bulunmuyor.

Mobil kullanıcıların Twitter’ı daha erken ve daha geç saatlerde kullanma oranları da ortalama kullanıcılara göre daha yüksek. Sabah kalkar kalkmaz Twitter’a giriş yapma oranı mobil kullanıcılarda yüzde 157, gece yatmadan önce ise yüzde 129 daha yüksek. Yolculuk esnasında kullanım oranı üç kat, iş veya okulda kullanım oranı yüzde 160, alışveriş esnasında kullanım oranı ise yüzde 169 daha yüksek. Yani Twitter’ı öncelikli olarak mobil cihazlarda kullananlar taşınabilir cihazlar sayesinde Twitter’ı hemen hemen her işle birlikte kullanabiliyorlar.

twitter mobil

Ayrıca araştırmaya göre mobil Twitter kullanıcıları ortalama kullanıcılara göre yüzde 62 daha yüksek bir oranda arkadaşları ile iletişim için Twitter’ı tercih ediyorlar.

Twitter ve TV’nin giderek yakınlaştığını son dönemde mobil kullanıcılar TV izlerken de Twitter’dan uzak duramıyorlar. Paylaşılan rakamlara göre mobil kullanıcıların TV izlerken tweet atma oranı, ortalama kullanıcılara göre yüzde 32 daha yüksek.

Görünüşe göre mobil Twitter kullanıcıları içerik konusunda da ortalamadan oldukça farklı alışkanlıklara sahip. Araştırmanın belki de en ilgi çekici bölümlerinden biri olan içerik konusunda mobil kullanıcılar ele alınan 4 konuda da ortalama kullanıcılardan daha yüksek oranlara sahip.

Mobil kullanıcılarda, ortalama kullanıcılara göre orijinal içerik oluşturup paylaşma oranı yüzde 57, bağlantılara tıklama oranı yüzde 63, retweet etme oranı yüzde 78 ve favorilere ekleme oranı yüzde 85 daha yüksek.

twitter mobil

Son olarak muhtemelen reklaverenlerin en çok ilgilerini çekebilecek konu, mobil kullanıcıların markalar ile etkileşimi. Araştırmaya göre Twitter’a öncelikli olarak mobil cihazlardan erişmeyi tercih eden kullanıcıların 11 veya daha fazla markanın Twitter hesabını takip etme ihtimali, ortalama kullanıcılara göre yüzde 96 daha yüksek. Ayrıca bu kullanıcıların Twitter üzerinde gördükleri bir reklam mesajını hatırlama oranları da ortalama kullanıcılara göre yüzde 58 daha yüksek.

Dijital yaşam giderek mobile doğru kayıyor ve sosyal ağ siteleri de kullanıcılarının bu eğilimini yakından takip ediyorlar. Her ne kadar bunu çeşitlendirmeye çalışıyor olsa da bugüne kadar en önemli gelir modeli reklam olan Twitter’ın mobil reklamlardaki büyük potansiyeli kaçırmak istememesi son derece doğal.

Ama en başta da dediğimiz gibi bu araştırma reklamverenlerin olduğu kadar, reklam vermeden Twitter’ı bir dijital pazarlama kanalı olarak kullananların da haberdar olması gerekli bilgiler içeriyor olması açısından önemli.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.