Kalkınma Bakanlığı'nın hazırladığı 'İnternet Girişimciliği ve E-ticaret' raporundan öne çıkanlar

Kalkınma Bakanlığı'nın hazırladığı 'İnternet Girişimciliği ve E-ticaret' raporundan öne çıkanlar

Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, internet ve e-ticaret sektörlerini konu alan bir durum raporu paylaştı. McKinsey ile hazırlanan İnternet Girişimciliği ve E-ticaret adındaki durum raporu, Türkiye ve dünyadaki internet girişimciliği, melek yatırım, devlet desteği ve e-ticaret konuları üzerine ayrıntılı bilgiler içeriyor.

İnternet girişimciliği ve e-ticaret konularında A'dan Z'ye ayrıntılı bilgileri bulabileceğiniz raporda önemli noktalarını bir araya getirdik.

İnternetin girişimciliğe olan katkıları konu alınarak başlayan raporda, düşük başlangıç sermayesi, düşük maliyet, değişken maliyet kalemleri ve geniş pazarlara hedeflenen kitlelere erişim hakkında bilgiler paylaşılıyor.

internet-girisimciligi

İnternetin, gider tarafında yarattığı avantajlara ek olarak gelir ve müşteri kazanımı tarafında da önemli avantajlar sağladığı raporda yer alan bilgiler arasında. Arama motorları, sosyal ağlar ve pazaryeri kategorisindeki e-ticaret siteleriyle internet girişimlerinin fiziksel mağazalara oranla daha az giderle daha avantajlı olduğu belirtiliyor.

internet-perakende

Türkiye'de en çok trafik alan siteler arasında yapılan bir araştırmaya yer verilen raporda internet girişimlerinin sıralamalarda yer alması dikkat çekiyor.

internet-girisim-trafik

İnternet teknolojisi kullanan KOBİ'lerin daha hızlı büyüdüğü raporda belirtilenler arasında. Yüksek internet endeksine sahip olan KOBİ'lerin hemen hemen 2 kat daha hızlı büyüdüğünü görüyoruz.

internet-girisim-kobi

Webrazzi'de daha önce yer verdiğimiz e-ticaret şirketlerinin istihdam karnesi, Kalkınma Bakanlığı'nın raporunda da yer alıyor. Trendyol en fazla istihdam yaratan e-ticaret şirketi olurken, ilan kategorisindeki Sahibinden'in 140 kişi istihdam yarattığı belirtiliyor.

internet-girisim-istihdam

Raporda, son kullanıcıya yönelik internet girişimleri arasında e-ticaret kategorisinin daha başarılı olduğu görülüyor. Haber ve arkadaşlık siteleri de başarılı internet girişimleri arasında yer alıyor.

internet-girisim-basariGirişim sermayesi, finansman bulma kolaylığı ve melek yatırımcı ağları konusunda Türkiye'nin diğer ülkeler arasında geride kaldığı sık sık belirtiliyor. Bu konu Kalkınma Bakanlığı'nın raporuna yansımış durumda. Türkiye girişim sermayesine ulaşma konusunda 7 puan üzerinden 2.5 puan alıyor.

internet-girisim-yatirim

Melek yatırımcı sayısı bakımından Türkiye'nin uluslararası örneklere göre yetersiz olduğu ifade edilen raporda Türkiye sonuncu sırada yer alıyor. Türkiye'de milyon  nüfus başına 0.1 melek yatırımcı düştüğü belirtiliyor.

turkiye-melek-yatirimci

Raporda, e-ticaret şirketlerine yapılan yatırımlara da yer veriliyor. 2011 yılı verileriyle hazırlanan tabloya göre e-ticaret şirketlerine 142 milyon dolarlık yatırım yapılmış durumda.

2011-turkiye-internet yatirimlari

Devlet desteği almak için girişimcilere yardımcı olacak bir tablo paylaşılan raporda KOSGEB, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'nın desteklerine yer veriliyor.

internet-girisim-destek

Türkiye'nin işletmeciden tüketiciye yani B2C olarak adlandırılan e-ticaret kategorisinde İsrail ve Meksika'yı geride bırakmış olduğunu görüyoruz. Söz konusu kategorideki 2006 ile 2011 arasındaki büyüme oranı Türkiye'de yüzde 16.

e-ticaret-b2c-siralama

Türkiye’de sanal POS üzerinden yapılan işlemlerin kategorilere göre dağılımında elektronik eşya ve bilgisayar ürünleri öne çıkıyor. Havayolları, seyahat acentaları ve taşımacılık ise diğer öne çıkan ürün kategorileri arasında yer alıyor.

e-ticaret-kategori

Türkiye'deki sık sık tartışmalara konu olan e-ticaret şirketlerinin sıralamasında satış hacmi bazında Hepsiburada.com birinci sırada. İkinci sıradaysa Yemeksepeti geliyor. Markafoni üçüncü, Teknosa ise dördüncü sırada yer alıyor.

e-ticaret-sirket-siralama

Toplamda 163 sayfa olan Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı'nın İnternet Girişimciliği ve e-Ticaret raporunu buradan ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.