2012’de 27 milyon kişi Facebook’tan sanal ürün satın aldı

2012’de 27 milyon kişi Facebook’tan sanal ürün satın aldı

Facebook için gelecek parlak görünüyor. Yakın zamanda dördüncü çeyrek bilançosu açıklayan Facebook'un gelirlerini yüzde 40 artırmayı başarmış olması oldukça önemli bir gelişme. Facebook’un gelir artışının ardındaki en önemli etmenlerin başında reklamlar geliyor, fakat diğer yandan giderek daha fazla kullanıcı Facebook üzerinden sanal ürün satın almaya da alışıyor.

Facebook’un son SEC dokümanında yer alan detaylara göre 2012 yılında 27 milyon kullanıcı Facebook’un ödeme sistemlerini kullanarak sitede yer alan uygulamalardan sanal ürün satın almış durumda. 2011’deki 15 milyon kişiye göre bu rakam yüzde 80 civarı bir artış anlamına geliyor.

Sanal ürün satışlarında oyunların hakimiyeti büyük ama bir zamanda Facebook oyunu denilince ilk akla gelen firma olan Zynga’nın etkisi giderek azalıyor…

Sanal ürün gelirleri yüzde 45 arttı

Facebook’un açıklamasına göre 2012 yılında sosyal ağ sitesi ödemelerden 810 milyon dolar gelir elde etmiş durumda. Bunların yüzde 95’i ise oyunlar üzerinden gerçekleşmiş. 2011 ile karşılaştırıldığında site üzerinde satın alma gerçekleştiren kullanıcıların sayısının artması, bu anlamdaki gelirlerin de 253 milyon dolar artmasına yol açmış. Bu rakam bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 45’lik bir artış anlamına geliyor.

Site üzerinde para harcayan kullanıcıların yüzde 80, gelirlerin ise bunun yarısı yani yüzde 45 artmasının da iki temel nedeni var gibi görünüyor. Bunlardan ilki Facebook üzerinde ilk defa para harcamaya başlayan kullanıcıların genellikle, diğerlerine göre daha düşük meblağlı ödemeler yapıyor olması. Kullanıcılar ödeme yapmaya devam ettikçe, kişi başına ödeme oranları da artıyor.

İkinci ise Facebook’un site üzerinde daha çok para harcayan ABD’nin dışındaki ülkelerde etkisinin artıyor olması. Alım gücü ABD’deki kadar yüksek olmayan diğer ülkelerdeki kullanıcıların bir kısmının ödeme yapıyor olmasına rağmen, harcama miktarlarını düşük tutuyor olması, satın alma gerçekleştiren kişi sayısının artmasına neden oluyor, fakat ödemeler daha küçük olduğu için toplam gelirler aynı oranda artmıyor.

Zynga’nın Facebook’taki etkisi azalıyor

Büyük oranda oyunların yol açtığı sanal ürün satışlardan bahsederken Zynga’ya da ayrı bir paragraf açmak gerekiyor. Zynga ve Facebook bir zamanlar ayrılığın eşiğinden dönmüş ve sonrasında karşılıklı olarak oldukça karlı bir iş birliğini sürdürmeyi başarmışlardı. Fakat hatırlayabileceğiniz gibi geçen yılın sonlarında ilişkilerine mesafe koymuşlardı. Bunun nedenlerinin başında karşılıklı iş birliğinin eskisi kadar karlı olmaması yatıyor. 2011 genelinde Facebook gelirlerinin yüzde 12’sini oluşturan Zynga’nın payı, 2012’de yüzde 9’a düşmüş durumda. Hatta 2012’nin son çeyreğine bakıldığında bu oran yüzde 7 seviyesinde. Facebook’taki ekosistem geliştikçe diğer oyuncular Zynga’nın payına oldukça hızla ortak olmaya başlamış durumdalar. 2013’te de Zynga’nın önceliği Facebook’taki varlığını sürdürürken, Facebook dışı gelirlerini de artırmak yönünde olacak gibi görünüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.