PC’ye bir darbe de Intel’den

Dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabetler, internet bağlı buzdolapları derken emektar PC’ler için oyun alanı giderek azalıyor. Halen yoğun bir kullanıcı kitlesine sahip olsa da, PC’nin devrinin eski görkemli günlerinin çok gerisinde olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Bazı kullanıcılar için bilgi saymak için PC bugün de en çok tercih edilen cihaz olsa da, işin ticari boyutu artık bazı firmalar için eskisi kadar cazip değil. Satışların düşmesi ile birlikte pazarın artık yeterince büyük olmaması bazı büyük firmaların bu alanı kısmen de olsa, yavaş yavaş terk etmeye başlamasına neden oluyor.

Artık yeni anakart geliştirmeyeceğini ve 2016’ya kadar bu pazardan tamamen çekilmiş olacağını açıklayan Intel de bunlardan biri…

PCWorld’e yeni alanlara odaklanmak için PC anakart pazarından çekileceğini açıklayan Intel, buna rağmen masaüstü bilgisayar pazarından tamamen ayrılmayacağını söylüyor. Fakat iddialara göre tamamen ayrılmayacağı bu pazardaki varlığını önemli ölçüde azaltmayı planlıyor. Engaged’de yer alan iddia Intel’in yakın gelecekte masaüstü PC’ler için işlemcileri ayrıca satmak yerine, OEM üreticileri ile anlaşarak anakartlara gömülü şekilde sunmayı da bir seçenek olarak değerlendiriyor. Bu her birkaç yılda bir yeni PC almak yerine, cihazlarını yükseltmeyi tercih eden kullanıcılar için pek de iyi bir haber değil.

Fakat iddia gerçekleşse bile tüm işlemciler için geçerli olmayacağı, Intel’in ayrıca satılan işlemcilerden kolay kolay vazgeçmeyeceği de ortada. Buna rağmen anakart pazarını terk ederek, bu alanı tamamen ASUS, Gigabyte ve MSI gibi üreticilere bırakacak olması önemli bir gelişme.

Son zamanlarda Intel’in gelecek ile ilgili planları içerisinde PC’nin bahsi de pek geçmez oldu. Intel ne zaman bir etkinlikte firmanın gelecekle ilgili hedeflerinden bahsedecek olsa konu genellikle ultrabook’lar ve dokunmatik ekranlar çerçevesinde dönüyor.

Intel’in 2016 yılından itibaren anakart pazarından tamamen çekilerek, sadece bu alanda faaliyet gösterecek firmalara danışmanlık yapacak olması tabi ki PC’nin sonunun geldiğini göstermiyor. Bu bir son olmasa da, yine de PC için gözden kaçırılmaması gereken bir darbe olduğu kesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.