Karlılığı yüzde 91 azalan HTC’nin finansal tablosu son yılların en kötüsü

Karlılığı yüzde 91 azalan HTC’nin finansal tablosu son yılların en kötüsü

2012’nin HTC için çok parlak geçmesi beklenmiyordu. Firmanın yayınladığı finansal raporlar bu beklentileri yanıltmayı başaramadı ve ciddi bir düşüş yaşandığını gözler önüne serdi. 2012’nin son çeyreğinde net karı 34,5 milyon dolarda kalan HTC, 2004 yılından beri bu kadar kötü bir tablo ile karşılaşmamıştı.

Üçüncü çeyrekteki 133 milyon dolar geliri bile HTC için olumlu yorumlanmamışken sadece bir çeyrekte 99 milyon dolara yakın bir düşüş firma için oldukça sıkıntılı bir dönemin resmen başladığını ortaya koyuyor. Bir yıl önceki aynı döneme göre tam 322 milyon dolarlık gerileme yaşayan Tayvanlı firmanın çok ses getiren yeni telefonu Droid DNA bile bu düşüşe engel olamadı…

HTC’nin bu gerilemesinde akıllı telefon pazarındaki en önemli oyunculardan biri olan Samsung’un çok hızlı yükselişinin etkisi olduğu kesin. Samsung’un yanı sıra Apple da akıllı telefon pazarını domine eden diğer önemli bir oyuncu. Hem Apple, hem de Samsung’un pazar paylarını artırmaya devam etmeleri ise aynı HTC’de olduğu gibi diğer firmaların işini oldukça zorlaştırıyor.

Hatta HTC’nin CEO’su Peter Chou da bu gerçeğin altını çiziyor. 2012’de yeterli olmayan pazarlama eksikliklerinin giderek zorlaşan rekabet koşullarında işlerini çok zorlaştırdığını söyleyen Chou, rakiplerinin ise pazarlama için çok ciddi çabalar sarf ederek başarıyı daha kolay elde ettiklerinin ifade etti.

Ocak ayı itibariyle pazarlamadan sorumlu yöneticisini değiştiren HTC’nin CEO’su 2013’ten ise daha ümitli. Önümüzdeki yılın kendileri için daha kolay geçeceğini umduğunu söyleyen Chou’nun bu beklentisinin ne oranda doğru çıkacağını görmek için 2013’in ilk çeyrek raporlarını beklememiz gerekecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.