İnternette 2012'nin özeti

2012 yılında yatırım alan girişimleri yazdığımız yazı bir hayli ilgi topladı. Genelde bir yılı tümüyle özetleyen bu tarz yazılar, yakın geçmişte yaşanan tüm olaylara yeniden ışık tutmamızı sağlıyor.

Yılın son ayı Aralık'ın gelmesi  ile birlikte Google, Bing, Yahoo gibi arama motorlarıyla beraber  Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlar da 2012 yılının özetini ve tüm yılı kapsayan önemli olayları paylaştı. Bize de, hepsini bir arada toplayıp, beğeninize sunması kaldı.

Aslında daha önce Twitter'ın 2012 özel sayfasını, Bing ve Yahoo'da ise 2012 yılının en çok arananları ile ilgili bazı haberler yapmıştık. Şimdi hepsini tek bir çatı altında toplayalım.

Facebook 2012Facebook Facebook, insanları birleştirmeye yönelik bir sosyal ağ ve hikayelere çok önem veriyor. Bu yüzden Facebook, Facebook Stories adında özel bir sayfa oluşturmuş. Bunun için facebookstories.com alan adını alan Facebook, burada 2012 yılının en büyük olaylarını sergiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Avustralya, Brezilya, Kanada, Almanya, İspanya, Fransa, Hindistan, İtalya, Rusya ve İngiltere'nin trend raporları yayınlanmış. Facebook'un buradaki trend raporlarına Türkiye'yi dahil etmemiş olması üzücü olsa da, kendi kişisel 2012 özetinizi görebilmeniz için bir uygulama hazırlanmış. Sayfa size yıl boyunca Facebook'taki 20 büyük "an'ı" görüntülüyor, burada en çok dikkat çeken fotoğraflarınız, duvarınıza yazılanlar, 2012'de eklediğiniz arkadaşlar ve beğendiğiniz sayfaların bir özetini bulabiliyorsunuz.

Twitter 2012Twitter Twitter'ın geçtiğimiz yıl da yaptığı ve o yılın en çok konuşulan konuları için hazırladığı özel sayfa, 2012 yılı için de hazırlandı. 2012.twitter.com adresinden ulaşılabilen özel sayfada, yılın en çok dikkat çeken, en çok RT alan altın tweetleri paylaşılmış.

Bununla birlikte, Twitter'a özel oluşturulan hesaplar bu raporda oldukça dikkatimi çeken noktalar arasındaydı.  Bu, Twitter'ın ne kadar güçlü işbirliklerine imza attığının bir göstergesi.

Son olarak Twitter 2012 yılı raporlarını çıkartmak için Vizify adlı girişimle bir işbirliğine gitmiş. Vizify sayesinde, aynı Facebook'ta olduğu gibi kişisel 2012 raporunuzu da alabiliyorsunuz. Uygulamanın Twitter'ınıza erişimine izin verdikten sonra tweetlerinizde en çok kullandığınız kelimeler, en çok etkileşim alan tweet'leriniz, sizi en çok mention eden kullanıcının verileri de ortaya çıkıyor. Yine tweetlerinizin yıl boyunca dağılımlarını takip edebiliyorsunuz.

Google ZeitgeistGoogle Google da yayınladığı Zeitgeist raporlarına bir yenisini ekledi ve internetteki arama sorguları ile ilgili bir çalışma yaptı. Google'da 2012 yılı boyunca 146 farklı dilde tam 1.2 trilyon arama gerçekleştirildiğinin açıklandığı raporda, tüm dünya genelindeki önemli olayları inceleyebileceğiniz bir bölüm sizi karşılıyor.

Sadece dünya genelinde değil, ülke ülke araştırma da yapabiliyorsunuz. Google, Facebook'un yaptığının aksine Türkiye'yi ciddiye almış ve raporlarına Türkiye verilerini eklemiş.

Türkiye'nin arama motoru kullanma huyu malum. Ülkenin büyük bir kısmı, "internete giriş sayfasını" Google olarak görüyor. İnternet tarayıcılarının URL alanlarını kullanmak yerine, Google'ın arama alanlarını kullanıyoruz. Bu yüzden Türkiye'den en çok aranan üç kelime, Facebook, YouTube ve e-Okul. İlk 10'daki sözcükler, Türkiye'den en çok ziyaret edilen sitelerin bir sağlamasını yapıyor desek sanırım yanılmış da olmayız.

Google ayrıca Türkiye'deki popüler aramaları da ortaya çıkarmış ve kategorize etmiş. Buna göre en çok aranan dizi Muhteşem Yüzyıl, en çok aranan ünlü Hadise, en çok aranan spor takımı Galatasaray, en çok aranan seyahat noktası ise Antalya olmuş.

Yahoo! 2012Yahoo! Yahoo da 2012'nin en çok arananlarını deklare etmek özel sayfa hazırlayan firmalardan. Yahoo da biraz magazine kaçan bir çalışma yapmış. Yılın olayları arasında ünlülerin  düğünleri bile yer alıyor. Yahoo video alanında Gangnam Style'a, müzikte ise Katy Perry'nin Wide Awake şarkısının en çok arananlar arasında olduğunu belirtmiş.

Yahoo'da en çok arananlardan birisi iPhone 5 olurken, Kate Middleton, Amerika'daki seçimler, Whitney Houston ile ilgili aramalar da ön plana çıkmış.

Bing

Bing Microsoft'un arama motoru Bingi 2012 yılının en çok arama yapılan sözcükleri raprunu kategorisel bazda yayınlamış.

Bing arama sonuçlarında dikkat çeken en önemli noktalardan birisi de iPhone 5'in, hem Amerika'daki 2012 seçimlerinden, hem 2012 Olimpiyatlarından,  hem de Hurricane kasırgasından çok daha yüksek ilgi görmüş olması. Bing'in listesinde müzisyenlerden sporculara kadar farklı kategorilerde en çok arananlar listelenmiş durumda.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.