E-ticaret ve ödeme sistemleri ilişkisi giderek hızlanıyor

Webrazzi odeme 12Webrazzi Ödeme Sistemleri'12 konferansında günün ilk oturumu da gerçekleşti. Gittigidiyor eBay Ülke Müdürü Cenk Angın, Biletix Genel Müdürü Kemal Erdine ve PayU Ülke Müdürü Yunus Emre Güzer e-ticaret ve ödeme sistemlerini konuştu.

Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda önemli bilgiler paylaşıldı. Biletix Genel Müdürü Kemal Erdine, kendi kullanıcıları için trendin yeni ödeme sistemlerine hızlı bir şekilde kaymadığını söyledi. 2001 yılında sunulan farklı mobil hizmetlerin kullanıcı tarafında ilgi görmediğini söyleyen Erdine, bilete karşı bir dokunma hevesinin söz konusu olabileceğini söyledi.

Erdine, halen kullanıcıların yüzde 50 nakit, yüzde 50 kredi kartı olarak bilet aldığını söylüyor. Maçlarda bu oran yüzde 70'e çıkıyor. GittiGidiyor tarafında havale/EFT ile ödeme artık yok. Emre Güzer, Türkiye ortalamasında yüzde 5 havale yüzde 5 kapıda ödeme olduğunu söyledi. Sanal kartların payı düşük ama mobil cüzdanların payı daha da düşük. PayU'nun mobil cüzdan çözümü henüz Türkiye'de sunulmuş değil.

Erdine; "Barkod ve PDF gibi bilet teslimleri yapmamız Türkiye'deki vergi sistemi yüzünden engelleniyor. Bu yüzden fiziksel olarak bilet teslimi yapıyoruz. Kullanıcılar da bu yüzden internet yerine gişelerden almayı tercih ediyor." dedi.

SAMSUNG

PayU Ülke Müdürü Emre Güzer, halen e-ticarette güven sorununun olduğunu ekledi. Türkiye PayU için Doğu Avrupa'ya açılan bir kapı olarak görülüyor. Güzer'e göre; 7 milyon kişi enn az bir kez internetten alışveriş yapan kitle var. 1,5 milyonluk kesim sık sık alışveriş yapıyor. E-ticarette özel alışveriş ve grup alışveriş fırsatları e-ticarete yeni kullanıcılar kazandırdı. PayU 1000 mağazaya ulaşmış durumda. Sektörden sektöre değişen; örneğin turizm sektöründe yüzde 8‘lere ulaşan sahteciliğin (fraud) önüne geçiyor.

Cenk Angın, GittiGidiyor'un ödeme tarafında kredi kartları, banka kartları ve Paypal ile ödeme aldığını paylaştı. Turkcell Cüzdan ve BKM Express de Gittigidiyor'a eklenmesi düşünülen diğer ödeme sistemleri. Angın Paypal'ın Türkiye'de 7000 civarında ticari üyesi, 1.6 milyon da üyesi bulunduğunu sözlerine ekledi.

Erdine, taksitli alışverişin Türkiye'de önemli olduğunu yurtdışına ilettiklerini ve şu anda taksitli satışın yüzde 30 civarında olduğunu paylaştı. Biletix kendi ön ödemeli kartı için çalışıyor. Mobil uygulamalardan bilet satışı yüzde 2-3 civarında. Belli etkinliklerde bu oran yükseliyor.

Emre Güzer; "Hassas kart bilgilerinin satıcı tarafından saklanması genel bir kural olarak hayatta ve bunun aksi yapıldığında Sony Playstation vakasında yaşandığı gibi sakıncalı durumlar ortaya çıkabiliyor." dedi.

Gittigidiyor Ülke Müdürü Cenk Angın yılbaşından sonra Gittigidiyor iPad uygulamasının yayında olacağı sürprizini paylaştı. Mobilde kart bilgisine dair bir saklama için kullanıcılardan izin alacaklarını söyleyen Angın, CVV kodunu ise tutumadıklarını, bilgilerin kullanıcının mobil cihazında saklanacağını söyledi.

Webrazzi Ödeme Sistemleri'12 tüm hızıyla devam ediyor, etkinlik programına şuradan, konuşmaların özetlerine şuradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.