Forbes'un 'En Güçlüler' listesine giren 10 internet ve teknoloji ismi

Forbes'un 'En Güçlüler' listesine giren 10 internet ve teknoloji ismi

Dünyaca ünlü iş ve ekonomi dergisi Forbes 'Dünyanın en güçlü isimleri' listesini açıkladı. Dünyadaki yaklaşık 7.1 milyar insana karşılık 71 kişiye yer verilen listede, internet/teknoloji dünyasından tanıdık isimler var. Listede Türkiye'den bir isim yok.

ABD Bakanı Barack Obama ile başlayan dünyanın en güçlü isimleri listesinin daha başında, 4. sırada Bill Gates'i görüyoruz. Paul Allen ile dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Microsoft'u kuran ve defalarca dünyanın en zengin kişisi olarak gösterilen Gates artık Microsoft CEO'su değil ama kurduğu yardım vakfı ile Afrika'da özellikle salgın hastalıklar konusunda bilimsel çalışmaları destekleyerek dünyayı etkilemeye devam ediyor.

20) Listede Gates'e en yakın tanıdık isimler son zamanlarda gözlüksüz bir yere gitmeyen Sergey Brin ve Google CEO'su Larry Page. Google'ın 2 kurucusu artık bir arama motorunun çok ötesindeki şirketleri ile dünyanın en güçlü adamları arasına girmeyi hakediyor.

25) Facebook'un kurucularından Mark Zuckerberg'in listede olmasına şaşırmamak lazım. 1 milyar kişiyi tek alan adı altında profilleyen Facebook'un yönetiminde halen Zuckerberg'in sözü geçiyor. 2010 yılında da Time tarafından yılın kişisi seçilen namı diğer 'Zuck', listenin en genç ismi (28 yaşında) ve terliklerini tanıdığımız tek güç simgesi.

27) Listenin 27. sırasında Amazon'un kurucu ve CEO'su Jeff Bezos var. Bezos internetin Sam Walton'ı (Wall Mart'ın kurucusu) olma yolunda hızla ilerliyor.

35) Steve Jobs'un büyük sorumluluk isteyen koltuğunu devrelan Tim Cook da listede yer alıyor. Tam adıyla Timothy Cook'un listede olmasının sebebi elbette ki ABD hazinesiyle yarışan zenginlikteki dünyanın en prestijli teknoloji şirketi Apple'ı yönetiyor olması.

46) Listedeki bir diğer Microsoftlu halen CEO görevini yürütmekte olan ve kuruluş yıllarında Bill Gates'le beraber olan Steve Ballmer. Ballmer, şu an Windows 8 ile Microsoft'un yeni bir tarih yazması için çalışıyor.

64) Teknoloji ve internetin en güçlü isimlerinin hepsi ABD'den değil. Çinli arama ve internet devi Baidu'nun kurucularından olan Robin Li halen şirketin başkanı ve CEO'su.

66) Paypal Mafya'sından Elon Musk listenin 66. sırasında. Musk, SpaceX ile gezegenler arası ulaşımın ticari yolunu açarken Tesla Motors ile de dünyada elektrikli araç üretimi konusunda ciddi bir başarı elde etmiş durumda.

71) Borsaya açılan ilk sosyal ağ şirketi Linkedin'in kurucularından Reid Hoffman listenin son sırasında. Linkedin ile iş dünyasını tek çatı altında toplayan Hoffman aynı zamanda yatırımcı şapkasıyla da gücünü yansıtıyor.

En genç ve en güçlü isimler internet sektöründen

En güçlüler listesinin en genç isimlerinin neredeyse hepsi internet/teknoloji dünyasından. Listenin en genç isminin Zuckerberg (28) olduğunu söylemiştik, 30 yaşın altındaki 2. isim Kuzey Kore'nin yeni lideri Kim Jong-Un (29 yaşında). Listenin sonraki genç isimleri arasında; 39 yaşındaki Google kurucuları, 41 yaşındaki Elon Musk, 44 yaşındaki Robin Lu, 45 yaşındaki Reid Hoffman ve 48 yaşındaki Jeff Bezos var.

En güçlü üniversiteler

Listeye yeni girenlerin de ayrı bir listeyle sıralandığını hatırlatırken listedeki güçlü isimlerin okuduğu üniversitelerden bahsedelim. Forbes'a göre bu isimler analiz edildiğinde gücün kaynağı olarak sıralanan ilk 3 üniversite Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi.

Listenin en çok dikkat çeken ismi

Kısa bir özet geçmek gerekirse listenin en popüler ülkesi ABD. Ülke başkanları, yatırım ve petrol zengini isimler listenin hatırı sayılır bir bölümünü kaplıyor. Listenin en dikkat çeken ismi ise sanırım Joaquin Guzman Loera (sağda).

Fotoğrafta öyle sefil durduğuna bakmayın, kendisi milyar dolarlık servetiyle dünyanın en güçlü uyuşturucu satıcısı olarak gösteriliyor. Namı diğer El Chapo'nun 70 bin kişinin öldüğü Meksika uyuştucu pazarında 55 yaşına kadar hayatta kalarak gücünü kanıtlıyor. Listenin 63. sırasında.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.