Suriye'de internet bölgesel olarak geri geldi

Suriye'de internet bölgesel olarak geri geldi

Cuma günü Suriye hükümeti tarafından kesilen Suriye internet bağlantısı, iki günden sonra yeniden kullanılma açıldı.

BBC'de yer alan habere göre dün kullanılmaya başlanan internet bağlantısı bölgesel olarak yapılabiliyor. İlk gelen bilgilere göre başkent Şam ve çevre illerde internet bağlantısı şu anda mevcut. Ancak muhalif güçlerin hakim olduğu bölgelerde internet bağlantısı hala bulunmuyor.

Suriyeli muhalif güçler internet üzerinden; girdikleri çatışmaları, Suriye askerlerine düzenledikleri saldırıları ve bildirileri, sosyal ağlarda paylaşarak, dünyaya kendilerini göstermeye çalışıyordu. Ancak söz konusu internet bağlantısı Suriye Hükümeti tarafından kısa süreli olsa da kesiliyordu.

İnternet trafiği sıfıra inmişti

Cuma günü ülke çapında internete erişimin engellenmesi kararı, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed tarafından verilmişti. Bu emir üzerine başkent Şam ve ülkenin en büyük kentleri Halep, Hama ve Humus’ta internet bağlantısı kesilmişti. Telecom Italia, Tata Communications, Türk Telekom ve PCCW gibi altyapı sağlayıcılar üzerinden gerçekleşen internet trafiği neredeyse durmuştu. Aynı gün mobil hatların da kesildiğini paylaşalım.

Suriye'deki bu durum üzerine Google, Speak2Tweet servisini yeniden açarak, muhaliflerin seslerini duyurmalarına dolaylı bir yol yaratmıştı. Daha önce Mısır ve Libya’da kullanılan Google'ın bu servisi, telefon üzerinden kaydedilen sesleri Twitter üzerinden paylaşılmasını sağlıyor. Suriyeli muhaliflerin ses kayıtlarını buradan dinleyebilirsiniz.

İnternet çağında internet bağlantısını kesmek gibi bir hamle yapan Suriye hükümeti, gelecekte ne gibi eylemlere başvuracak? Bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.