Beriltech kârlı projesi Gaxxi'yi kapatıyor. Peki neden?

Beriltech kârlı projesi Gaxxi'yi kapatıyor. Peki neden?

2010 yılında Beriltech tarafından satın alınan içerik yönetim sistemi Gaxxi.com kapatılıyor. Beriltech kurucusu Devrim Demirel'in biraz önce kişisel blogunda paylaştığına göre Gaxxi 1 Şubat 2013'te kapatılacak. Kullanıcılar Wordpress'e yönlendirilecek.

Satın alındığında 10.000′den fazla kayıtlı kullanıcısı olan Gaxxi, plansız bir satın almayla Beriltech'in olmuş. Devrim Demirel, Gaxxi'yi kurucuları tarafından gelen teklif üzerine satın aldıklarında Blogcu.com'un Nokta'ya  satışından kaynaklanan rekabet sözleşmesinin süresinin de yeni dolduğunu söylüyor.

Karlı bir proje olarak doğru bir zamanda Beriltech'in ayağına gelen Gaxxi yapılan küçük yatırımı da beklenenden daha kısa bir sürede çıkarmış.

Peki bu kârlı proje neden kapatıldı?

Gaxxi'yi devretmek/satmak gibi bir ihtimali haksızlık olarak nitelendiren Demirel kapatma nedenlerini açıksözlü bir şekilde aynen şöyle sıralıyor;

  • Ben aktif bir blogcuyum (bkz: okuduğunuz blog) ve 2010′dan beri amacım Gaxxi’ye geçmek olmasına rağmen sadece WordPress kullanıyorum. Müşterilerim neden daha kötü bir servise para ödesin ki?
  • Her ay WordPress ve diğerlerine eklenen onlarca yeni özelliği sunamadığımız için müşterilerimiz  hem mutsuz oluyorlar, hem de rekabette açık kaynak kullanan diğer bloglardan geride kalıyorlar.
  • Gaxxi’den memnun olan bir çok müşterimiz var ama onlar da daha güncel, yeterli teknolojileri ve gelişen bir servisi hakediyorlar. Geçtikleri yeni platformları kesinlikle beğenecekler.
  • Gaxxi’yi kapatma kararımız ani değil, ancak dışa veri aktarımı özelliğini oluşturmak ve test etmek için bir süre çalışmamız gerekti. Duyuruyu yapmadan önce Morfikirler gibi bazı bloglarımızı bu şekilde yeni platformlara aktardık.
  • Artık müşterilerimizin seçme şansı var. Beriltech’in sunduğu WordPress servisine otomatik olarak geçebilecek veya diledikleri servise geçiş yapacaklar. Teknik ekibimiz son Gaxxi müşterisi de sorunsuz şekilde geçiş sağlayana kadar  -tasarım konuları dışında- ücretsiz destek verecek.
  • Geçen sene karar verip uyguladığımız şirket genelinde odaklanma kararı gereği, en iyi olduğumuz çekirdek alanların dışındaki işlerden çıkmaya devam ediyoruz. Beceriksiz olduğumuz her sahayı rakiplerimize bırakacağız.
  • Gaxxi tam bir “zombi” örneği. Yaşayan bir ölüyü yatırım yaparak diriltemiyorsunuz. Filmlerden öğrendiğim kadarıyla en doğrusu zombileri gördüğümüz yerde öldürmekmiş :)  (Zombileri öldürmenin bir çok yöntemi var, biz büyük ihtimalle Gaxxi’yi DNS marifetiyle öldüreceğiz.)

Son zamanlarda odaklanma üzerine mesai harcadığını gördüğümüz Devrim Demirel, bir süre önce de Tamindir.com'daki ortaklığını bitirmişti. Artık tamamen sirketce.com ve businessdb.com'a odaklanacağını kabul edebileceğimiz Devrim Demirel son olarak bu yarı-başarısızlık öyküsünden şu çıkardığı dersleri paylaşıyor;

  1. Stratejik konularda acele karar vermemek
  2. Geleceği olan işlere yatırım yapmak
  3. Müşteri odaklı düşünmek
  4. Daha çok empati yapabilmek
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.