Mobil video uygulamalarının bugünü ve geleceği

Mobil video uygulamalarının bugünü ve geleceği

Instagram ile birlikte fotoğraf çekme ve paylaşma alışkanlıklarımızın değiştiğine kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum. Bildiğiniz gibi Facebook tarafından satın alınan Instagram, son olarak günlük mobil ziyaretçi sayısında Twitter’ı sollamıştı. Peki gelelim yazının konusuna: Instagram’dan sonra mobil ve sosyal video uygulamaları da benzer bir yükseliş trendini yakalar mı?

Şu an pazarın en büyük iki oyuncu kuşkusuz Socialcam ve Viddy. Her iki şirket için de zaman zaman Facebook satın alması konuşulmuştu. Ancak geçtiğimiz Temmuz Ayı’nda Socialcam, kuruluşunun üzerinden yaklaşık 2 yıl geçtikten sonra 60 milyon dolar karşılığında yazılım şirketi Autodesk’e satıldı. Socialcam diğer yandan da bir Y-Combinator girişimiydi. Viddy ise B serisi yatırımını tam 30 milyon dolarla geçmiş bir startup. Her ikisinin de web arayüzleri ve geliştiricilere sundukları API’ları bulunuyor.

Yeni oyuncu: Threadlife

Pazarın en yeni oyuncularından biri ise Threadlife. Nick Swinmurn ve Ken Martin’in girişimi olan Threadlife, geçtiğimiz hafta App Store’daki yerini aldı. Uygulama üzerinde her biri 3 saniye süren video’lar çekebiliyor ve bunları gruplayabiliyorsunuz. Aynı zamanda arkadaşlarınızı bu gruplara -ki bu gruplara uygulama içinde “thread” deniliyor- çağırmanız, ve tabii sonrasında her sosyal ağda olduğu gibi paylaşımlarda bulunmanız da mümkün. Bu arada Nick Swinmurn 1999 yılında internetten ayakkabı satmaya başlayan bir girişimci. Shoesite.com adı altında başlayan girişimi daha sonra Zappos haline gelirken Nick, Amazon’un Zappos’u satın almasından önce kurduğu şirketten ayrılıyor.

Dikeyler, sosyal medya

Mobil video uygulamaları ile ilgili 2 konu oldukça önemli. Birincisi daha çok “araç” olarak nitelendirebileceğimiz uygulamalar. Bu uygulamaların başında fotoğraflarınızı video haline getirebileceğiniz Animoto geliyor. Diğer bir konu ise mobil video uygulamalarının business amaçlı olarak kullanılması. Örneğin kullanıcı yorumları, lojistik veya destek gibi konu başlıkları için. Bu iki konu da uzun vadede üzerine konuşuyor olacağımız alanlar.

Mobil video uygulamaları ile ilgili konuşabileceğimiz bir diğer konu da sosyal medya. Bildiğiniz gibi ülkemizde özellikle Instagram ile birlikte sosyal medya kampanyaları fotoğrafa da taşınmış durumda. Uzun vadede video uygulamalarının da büyük bir etkisi olması muhtemel gözüküyor. ABD'de şimdiden mobil video uygulamalarının sosyal medya gündeminde bulunduğunu söylemeye sanırım gerek yok.

Instagram'ın video versiyonu olur mu daha doğrusu mobil video uygulamaları bir Instagram olur mu bilinmez ama hızla büyüyen teknoloji, akıllı telefon kullanım oranları ve cihaz kalitesi, hali hazırdaki uygulamaların şimdiden gördükleri ilgi ve daha birçok işaret gelecekte bu konuyu çok daha fazla konuşacağımızı gösteriyor.

Konumuzla direkt olarak ilgili olmasa da özellikle yurtdışında yoluna attığı sağlam adımlarla devam eden Path, geçtiğimiz hafta iPad uygulamasını yayınladı. Yenilikçi ve fark yaratan dizaynı ile öne çıkan Path’in iPad uygulaması tasarım anlamda da dersler barındırıyor. Örneğin uygulama farklı ekran duruşları için -dik ve yatay- ve iPad Mini üzerinde farklı görünümlere sahip. Ama tabii bu dersler başka bir yazının konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.