Facebook’ta oyun gelirleri ve Zynga’nın yeni stratejisi

Facebook’ta oyun gelirleri ve Zynga’nın yeni stratejisi

Dün gerçekleşen ve sıcağı sıcağına aktardığımız Facebook’un 3. çeyrek sonuçlarında sosyal ağ devinin ekonomik yapısına dair pek çok güncel bilgi yer alıyor. Bunlardan arasında dikkat çekenlerden biri de platform gelirlerinin yıllık olarak artmış, fakat bir önceki çeyreğe göre gerilemiş olduğu.

Gelirlere daha da yakından bakıldığında özellikle oyunlarla ilgili kısmın dikkat çekici olduğunu görüyoruz. Genel olarak Facebook üzerindeki sosyal oyun ekosistemi büyüyor olmasına rağmen, bu alandaki lider firma olan Zynga’nın gelirlerinin azalıyor olması Mark Zuckerberg’in bile dikkatini çekmiş durumda.

Diğer rakipleri Facebook üzerinde büyümeye devam ederken, Zynga ise stratejisini yeniden belirlemek üzere bazı adımlar atmaya karar verdi ve bu adımlar yaklaşık 170 kişinin şirketten ayrılmasına neden oldu.

Dediğimiz gibi aslında Facebook’ta oyun büyüyor. Bir yıl önce sosyal ağ sitesindeki aktif oyuncu sayısı 205 milyonken, bu sayı son çeyrekte 235 milyona yükselmiş durumda. Yaklaşık yüzde 14’lük bu artış oldukça iyi fakat sosyal ağın toplam büyümesinin gerisinde. Bugün 1 milyarı aşan toplam aktif Facebook kullanıcı sayısı 1 yıl içerisinde yaklaşık yüzde 33 artmış durumda.

Facebook’un yıldız oyuncusu Zynga’dan elde ettiği gelirler ise düşüşte. Zuckerberg’in yaptığı açıklamaya göre Facebook Zynga’dan bir yıl öncesine göre yüzde 20 daha az gelir etmiş. Geçtiğimiz yıl Facebook’un en önemli gelir kaynağı olan ve tüm gelirinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturan Zynga’nın toplam payı yüzde 7’ye gerilemiş durumda.

Diğer yandan Zuckerberg, Zynga dışındaki diğer sosyal oyun firmalarının büyüme gösterdiklerini ve Zynga’nın kaybettiği pazar payını Wooga, King.com ve Kixeye gibi firmaların aralarında paylaştıklarını söyledi.

Bu gelişmelerin pek çok nedeni var. İlk akla gelen Facebook’un uygulamaların ve özellikle de oyunların kullanıcılara ulaşmak için kullandıkları pek çok yöntemi değiştirmiş olması. Artık oyunlar kullanıcılara ulaşmak için eski (ve kullanıcıların pek de sevmedikleri) yöntemleri terk etmek zorunda kaldılar. Diğer yandan Facebook oyun pazarı aradan geçen yıllar içerisinde doygunluk noktasına biraz daha yaklaştı. Son 1 yılda eklenen yaklaşık 250 milyon yeni Facebook kullanıcısı ise oyunlara var olan kullanıcılar kadar çok ilgi göstermediler.

Durum böyle olunca Zynga’nın da hızlı büyümesi ister istemez yavaşladı. Bunun sonucu olarak da Zynga’nın CEO’su Mark Pincus yayınladığı bir not ile bazı stüdyoları kaparak, toplam personelin yüzde 5’inin (yaklaşık 170 kişi) işine son verildiğini ve 13 oyunun artık desteklenmeyeceğini duyurdu. Bu sırada Zynga’nın The Sims’e alternatifi olan The Ville için ayrılan kaynaklardan azaltılıyor.

Sosyal oyun ekosistemisinin bir süredir bir değişim döneminde olduğundan bahsediyoruz. Bir yandan pazar olgunlaşırken diğer yandan rekabet artıyor. Yeni ve değişimlere karşı hızlı tepki veren firmalar büyük oyuncuların tahtına daha kolay göz koyabiliyorlar. Bu hızlı değişimden şüphesiz en mutlu olanlar kullanıcılar ama bu kullanıcıları hedefleyen oyun firmaları için önümüzdeki dönemler de pek kolay geçmeyecek gibi görünüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.