Sosyal medyanın kısa tarihi [İnfografik]

Sosyal medyanın kısa tarihi [İnfografik]

Bugün internetin ne kadar sosyal hale geldiğinden bahsederken sıklıkla internetin özünde sosyal bir yapı olduğunu unutabiliyoruz. İnternet dediğimiz yapının 1970’lerin başında ilk gönderilen elektronik posta ile oluşmaya başladığı andan beri aslında insanların sosyal iletişimlerini kolaylaştırmak amacını taşıyordu.

Bugün Facebook’un 1 milyar kullanıcıya ulaşmasının temelini oluşturan ilk zamanlardan bugüne kadar meydana gelen her gelişme de aslında bu sosyalleşme ihtiyacı ile şekillenmeye devam etti.

Peki sosyal web ve dijital dünya nereye doğru gidiyor? Buna sağlıklı bir yanıt verebilmek için ilk bakmamız gereken yer ise internetin geçmişi. İşte dünden bugüne sosyal medyanın tarihi…

Copybloger’ın derlediği infografiğe göre sosyal medyanın tarihi söylediğimiz gibi 1971’de gönderilen ilk elektronik posta ile başlıyor. 1980’de Usenet ardından 1991’de world wide web’in ortaya çıkması sosyal web’in geçmişindeki önemli dönüm noktaları arasında.

Fakat web’in daha sosyal hale gelmesinin ilk ipucu aslında 1994’te ortaya çıkan ilk blog’da saklı. 1995’te eski sınıf arkadaşlarını bulmak üzerine kurulu Classmates.com’un ortaya çıkması insanlar arasındaki gerçek sosyal ilişkilerin dijital bir platform üzerinden yürütülebilmesinin mümkün olduğunu ortaya koydu.

1997’de weblog terimi ortaya çıktıktan 2 yıl sonra Blogger ve LiveJournal gibi bu amaç için hazırlanmış ilk önemli alt yapılar da kullanıma sunuldu. Wordpress 2004’te ortaya çıktıktan sonra ise blog konusu daha da önemli hale geldi.

2000 yılında Wikipedia, 2001’de Stumbleupon, 2002’de Friendster, 2003’te Myspace ve 2004’te Facebook’un açılması ise dijital ortamda sosyalleşmenin büyük hız kazanmasında etkili olan en önemli adımlar arasında.

Flicker, YouTube, Twitter ve Spotify gibi servisler ise yeni nesil sosyal web’i tanımlayan önemli girişimler arasında. Groupon ise sosyal web’i sosyal ticaret kavramı ile tanıştırdı.

Sonrasında ise Google’ın bu alandaki pek çok denemesinin yanı sıra Foursquare ve Pinterest gibi servisler bugün gördüğümüz büyük resmi tamamlayan önemli girişimler arasında yerlerini aldılar.

En başta da dediğimiz gibi internet her zaman sosyaldi ama bugün oluşan kullanıcı alışkanlıkları ve kolaylıklar insanların sosyalleşmek için dijital dünyada daha fazla yöntem bulmasını sağlıyor. Yarın internetin bugünkünden daha da sosyal olacak ve yarına damgasını vuracak pek çok önemli girişim bu sosyalleşme sayesinde fark yaratacak gibi görünüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.