3. çeyrek bilançosunu erken açıklayan Google, kârlılıkta zayıfladı

3. çeyrek bilançosunu erken açıklayan Google, kârlılıkta zayıfladı

Google, uzun zaman konuşulacak bir bilanço açıklamasına imza attı. Şirket gelirlerini arttırırken, kârlılılık konusunda gerileme yaşadı. Ama en çok dikkat çeken konuysa Google'ın bilançosunu borsaların kapanmasından 3 saat önce açıklaması oldu.

İlk olarak Google'ın 2012 yılı üçüncü çeyrekte yakaladığı gelir rakamlarını paylaşalım. Söz konusu Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri’ne göre (GAAP) Google 14.1 milyar dolar gelir elde etti. Şirketin 2012 yılı üçüncü çeyrekte yakaladığı gelir, geçen sene aynı döneme göre yüzde 40, ikinci çeyreğe göreyse yaklaşık yüzde 20 civarında artmış durumda.

Kârlılık azaldı

Google'ın gelirlerindeki artış, şirketin kârlılığına yansımadı. 2012 yılı üçüncü çeyrekte Google'ın 2.18 milyar dolar gelir elde ettiğini görüyoruz. Ancak bu rakam hem bir önceki çeyrek, hem de geçen sene aynı dönemdeki kâr seviyesinin altında kalmış bulunuyor. Şirket 2011 yılı üçüncü çeyrekte 2.7 milyar dolar kâr ederken, bir önceki çeyrekteyse 2.8 milyar dolar kâr açıklamıştı. Yani her iki dönem kıyaslandığında yüzde 20 civarında düşüşle birlikte yaklaşık 700 milyon dolarlık fark görünüyor. Şirketin hisse başına düşen kazancı da 9.03 dolar olarak açıklandı.

Google üçüncü çeyrekte kârlılık konusunda zayıfladı. Ancak şirketin borsadaki hisselerini direkt olarak etkileyecek bir noktada analistlerin beklentileri. Analistler, Google'ın üçüncü çeyrekte 14.7 milyar dolar gelir ve hisse başına 10.66 dolarlık kâr bekliyordu. Yukarıda paylaştığımız rakamlardan da görüleceği üzere Google bu iki beklentiyi de karşılayamadı.

Öte yandan Google'ın en büyük gelir kalemlerinden biri olan reklam gelirleri artmaya devam ediyor. Şirket, geçen sene üçüncü çeyrekte 9.3 milyar dolarlık reklam gelirine sahip olurken, bu rakam 2012 yılı üçüncü çeyrekte 10.8 milyar dolara yükselmiş durumda.

Motorola çalışanlarını işten çıkarmaya devam etti

Şirketin 2012 yılı bilançosunu etkileyen unsurlardan biri, Google'ın geçen sene satın aldığı Motorola. 2012 yılı üçüncü çeyrekte 2.6 milyar dolar gelir elde eden Motorola, 527 milyon dolar zarar etmiş durumda.

Google, Motorola'yı satın almasının arka planında çalışan sayısı gibi Google kâr marjını etkileyecek bir konu bulunuyor. Satın alma anlaşması gerçekleşmesiyle beraber önce Google'ın 36 bin 118 çalışanına ek olarak Motorola'nın 20 bin 293 çalışanı eklendi. Doğal olarak Google, Motorola çalışanlarını azlatma yolunu seçerek elemeye devam ediyor. Bu operasyon 2012 yılı üçüncü çeyrekte de devam etti ve 1058 tam zamanlı Motorola çalışanı şirketten ayrıldı.

3 saatte hisse başı 60 dolar değer kaybetti

Başlıkta da belirttiğimiz gibi Google bilançosunda çok ilginç bir olay gerçekleşti. ABD borsalarında yer alan şirketler çeyrek raporlarını borsa kapanış saatinde açıklıyor. Ancak Google bilanço raporunu üç saat erken SEC'e gönderince olanlar oldu. Hem gelir hem de kâr konusunda beklentilerin altında rakamlar açıklayan Google, üç saatlik borsadaki işlemlerdeyse hüsrana uğradı.

Yukarıdaki grafikten de görüleceği üzere bilançosunu erken açıklamanın etkileri Google hisselerini direkt olarak etkiledi. Şirketin dakikalar içerisinde yüzde 8 değer kaybederek hisse başı değeri yaklaşık 60 dolar eridi. Seansların kapanmasından sonraysa Google'ın değeri hisse başı 695 dolar olarak kayıtlara geçti.

Google üçüncü çeyrekte her ne kadar beklentileri karşılayamasa da gelir kalemlerinde hatırı sayılır bir artışın sahibi. Motorola çalışanlarının Google'a olan yükü şirketin kârlılığını etkileyen noktalardan olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.