Karlılığa ulaşan Markapon kendini yenilemeye devam ediyor

Karlılığa ulaşan Markapon kendini yenilemeye devam ediyor

Dün sizlerle paylaştığımız Sosyal medyada en çok konuşulan grup alışveriş siteleri yazımızda yer alan girişimlerden biri olan Markapon.com hakkında önemli bilgiler edindik.

Bildiğiniz gibi Murat Demirhan'ın yöneticiliğini üstlendiği Markapon, tanıdığımız tecrübeli girişimciler tarafından Haziran 2010'da kurulmuş ve diğer girişimler gibi hizmet sektörüne yönelmişti. Ancak bu rüzgara fazla kapılmadan 2011 sonuna doğru rotasını ürün satışına ve yerel fırsatlara çevirdi. Bu arada önemli iş ortakları (gncteklif, Milliyet Fırsat) kurdu.

Markapon karlılığı yakaladı

Grup alışveriş pazarı artan bir ivme ile yükselişte olmasa da Markapon Haziran 2012'de karlılığa ulaşmak gibi bir önemli bir kilometre taşını geride bırakmış. Artık pozitif nakit üreten bir şirket olan ve bu durumu sürdüren Markapon, Milliyet Fırsat tarafında da ciddi bir satış hacmine ulaşmış.

Markapon, halen firsat.milliyet.com.tr adresinde bulunan sitenin tüm teklif içeriklerini, saha yönetimini, ödeme sistemlerini ve satış sonrası destek birimlerini yönetiyor ve doğal olarak bu trafikten gereken kazancı sağlıyor. Milliyet.com.tr Türkiye'nin hatta Avrupa'nın en çok ziyaret edilen gazete/haber sitelerinden biri konumunda ve Markapon henüz 4. ayında işlerin gayet iyi gittiğini paylaşıyor.

Ciro hedefi yükseldi

Ağustos ayı verilerine göre Markapon + Milliyet Fırsat grup alışveriş siteleri içinde tekil ziyaretçi sayılarına göre (aylık 976.000 tekil ziyaretçi),  bir önceki yıla göre yüzde 204 büyüme göstermiş. 2012 3. çeyrekte cirosu önceki yıla göre yüzde 50 artan girişim 2013 hedefini yıllık 40 milyon TL olarak revize etmiş.

Trafik hakkında daha detaylı bilgi verecek olursak, Markapon en önemli trafik kaynağını Ağustos 2011’de yüzde 45 ile günlük e-postalar olarak gösterirken bir yıl sonra arama motoru üzerinden gelen trafiğin yüzde 60’a ulaştığını paylaşıyor. Bu arada Akakce.com’da listelenen kendi kategorisindeki ilk firma olmuş ve kendi sitelerine de arama özelliği eklenmiş.

Konum tabanlı arama özelliği sunan iPhone uygulaması'nda "kendimi şanslı hissediyorum" başlığı altında her gün yüzlerce fırsatı mobil kullanıcılarına hediye etmeye başlamış.

"Türkiye'nin en büyük indirim mağazası"

6 Ekim 2012 itibariyle Markapon'da sunulan indirimli ürün/hizmet (fırsat) sayısı: 4.151 olmuş. Ekip de Markapon için ‘Türkiye’nin en büyük indirim (outlet) mağazası” olarak tanımlamaya başlamış. Bu tanımlama da online/fiziksel ayrımı yapılmadığı dikkat çekici.

Bu noktada bir kaç istatistik daha verelim. Markapon, kullanıcı sayısının 2 milyon, aylık sayfa görüntülemesinin 4 milyon ve günlük e-posta gönderiminin 2 milyon olduğunu paylaşalım.

Yönetim ve ortaklıkta değişiklik

Markapon kurucular arasında yer alan Can Turanlı yönetimdeki görevindan ayrılırken Genel Müdür Murat Demirhan şirket ortakları arasına katılmış. Lider oyuncuların dahi zorlandığı bir pazarda ortaklık anlaşmasına giren Demirhan, neden böyle bir adım attığını şöyle paylaşıyor;

"Şahsen, Türkiye e-ticaret sektörü için 2012 ikinci yarısı ile birlikte yeni bir döneme girildiğini düşünüyorum. Sektörde taşlar yerine oturmaya başladı. Yeni site açılma hızı düştü. 2011 başında hizmet sektöründe günlük fırsatlar sunan 100'ün üstünde indirim sitesi vardı.  Bugün sayıca çok daha az site ve hacmen yüzde 50’nin üstünde bir daralma oldu.

Trafik ve üye sayısı yerine, karlılık ve müşteri hizmetleri kriterleri ön plana çıktı. İlk heyecanın geride kalmasının ardından, yapılan yatırımların iki kere düşünülerek yapılmaya başlandığı, çok önemli bazı oyuncuların karlılık nedeniyle pazardan çıktığı günler yaşamaya başladık.

Bu noktada üzerinde durmak istediğim bir başka nokta, hiçbir yatırımcının (yerli veya yabancı) sadece pazar büyümesi beklentisi üzerinden yatırım yapmayacağını bilmek gerektiği noktası. Yatırımcılar artık daha çok şirketlerin iş modellerinin oturmuş olması, sağlıklı finansallara sahip olmaları, büyüme ve karlılık projeksiyonları, yönetim kadrosunun deneyim ve kalitesi, ortaklarının vizyon ve deneyimleri ve herşeyden önemlisi şirketlerin “başarı için ne kadar esnek oldukları”na bakacaklarını düşünüyorum.

Markapon da, bu noktada uzun süredir sürdürdüğü karlı büyüme modeliyle pazarda varlığını ve yaptığı işbirlikler ve yeniliklerle de büyümesini emin adımlarla sürdürdü."

Sanırım bu mesaj bir dönem mantar gibi biten grup alışveriş sitelerinin dikkat etmesi gereken noktaları gayet iyi vurguluyor.

Son olarak Markapon ziyaret ettiğimiz Ataşehir’deki ofisini Beyoğlu'na, Asmalimescit’e taşımış.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.