Grup alışveriş siteleri sosyal medyada ne kadar konuşuluyor? [Araştırma]

Grup alışveriş siteleri sosyal medyada ne kadar konuşuluyor? [Araştırma]

E-ticaretin dikey pazarlarından grup alışveriş pazarının nabzı düşüyor ama pazarın kendi içindeki hareketliliği sosyal medyaya yansımaya devam ediyor. Hizmet odaklı ve yüksek indirimli satışlar nedeniyle bazen sert eleştirilere maruz kalan 5 grup alışveriş sitesinin sosyal medya araştırması da bu konuda gerekli fikri veriyor.

Kadınlar daha çok konuşuyor

Meaminds'ın analizinde* önce sosyal medyada kimin nerede konuştuğundan bahsedelim. Eylül ayında değerlendirmeye alınan 2839 konuşma sosyal medyada grup alışveriş siteleri üzerine 15 dakikada bir yorum yapıldığını gösteriyor.

Bu konuşmaların yüzde 75'ini de kadınlar oluşturuyor. Bu da bize kadınların e-ticarete meyilli olduğu kadar yorum yapmak konusunda da aktif olduklarını gösteriyor.

Yorumların yüzde 13'ü mobil cihazlardan, yüzde 87'si ise bilgisayarlar üzerinden yapılmış. Twitter yüzde 71 pay ile (2016) en çok konuşulan  mecra olurken Facebook yüzde 20 pay (568) ile ikinci sırada geliyor. Son sırada unutulmaya yüz tutan Friendfeed var, konuşulma payı yüzde 9 (255 yorum).

En çok konuşulan, eleştirilen ve övülen Şehir Fırsatı, en az olumsuz yorum Yakala.co'ya

Şehir Fırsatı, Markapon, Yakala.co, Grupfoni ve Grupanya'nın dahil edildiği araştırmada sosyal medyada en çok konuşulan girişim yüzde 27 paya sahip Şehir Fırsatı yani Groupon Türkiye. İkinci sırada yüzde 25 pay ile Markapon, 3. sırada yüzde 18 ile Yakala.co geliyor. Grupfoni ve Grupanya ise yüzde 16 ve yüzde 14 ile son iki sırayı tutuyor.

Olumsuz yorum sıralamasının konuşulma sıralamasından tek farkı Yakala.co'nun son sırada olması. Olumlu yorum tarafı ise konuşulma oranlarıyla tam paralellik gösteriyor. Şehir fırsatı olumsuz ve olumlu yorum sıralamalarında ilk sırada, Markapon da 2. sırada yer alıyor.

 *Söz konusu sitelerin hiç biri Meaminds müşterisi değildir. Konuşulma oranlarındaki olumlu-olumsuz yorum ayrımını Meaminds tarafından otomatik olarak yapılıyor ve bu ayrımdaki başarı oranı 70 civarında olduğu belirtiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.