Sosyal medya satış değil, bağış sağlıyor [Araştırma]

Sosyal medya satış değil, bağış sağlıyor [Araştırma]

Her işletmenin birinci hedefi para kazanmak ve pazarlama faaliyetlerinin amacı da işletmenin para kazanması için satışa yol açmak. Fakat her pazarlama faaliyeti doğrudan satışla sonuçlanmayabiliyor. Örneğin son zamanların en çok üzerinde durulan sosyal medya pazarlama konusu bugüne kadar doğrudan satış üretmek açısından pek de başarılı gibi görünmüyor.

Forrester Research’ün konuyla ilgili araştırmasına göre (ücretli rapor) sosyal medyadaki pazarlama faaliyetlerinin satışa dönüşme oranı sadece yüzde 1. Sucharita Mulpuru ve Patti Freeman Evans 77 bin satışı inceleyerek vardıkları bu sonuca göre, bu işlemlerin sadece 770 tanesinde sosyal medyanın doğrudan etkisi olmuş.

Bu sosyal medyanın farklı alalarda daha etkili olduğunu gösteriyor.

Bunlardan ilk akla geleni tabi ki topluluk yönetimi. Sosyal medyanın doğrudan satışı etkisi sınırlı olsa da, satın alma davranışının tekrarlanmasını sağlamak konusunda önemli bir faydası var. Müşteriler veya potansiyel müşteriler ile bağ kurup siteyi veya online mağazayı yeniden ziyaret etmelerini sağlamak etkisini ölçümlemek pek kolay olmasa da genel toplamda markalar için fayda sağladığı kesin.

Sosyal medya “satış” sağlamakta zorlansa da Twitter’ın yayınladığı bir blog yazısına göre “bağış” konusunda çok daha başarılı. ABD’de devam eden başkanlık yarışında adayların aktif şekilde kullandıkları Twitter, başkan adaylarının para kazanmasını sağlıyor.

Twitter’ın reklamlarının etkisini göstermek amacıyla yayınladığı rakamlara göre, bir Twitter kullanıcısının, ortalama bir internet kullanıcısına göre politika ile ilgili bir bağış sayfasını ziyaret etme oranı yüzde 68 daha fazla. Twitter üzerinde konuyla ilgili reklam gösterilen kullanıcıların aynı sayfayı ziyaret etme oranı ise yüzde 97 artıyor.

Üstelik Twitter daha fazla reklam gösterilen kullanıcılarının bu sayfalara yönelme oranın da gözle görünür oranda artığını gözlemlemiş. 3 ila 7 kez reklam gören Twitter kullanıcılarının bağış sayfalarına yönelme oranı, daha az reklam görenlere oranla yüzde 31 daha fazla. 8 veya üzeri reklam görenlerde ise bu oran yüzde 76 daha artıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.