Facebook daha ne kadar büyüyebilir?

Haber Webrazzi Summit esnasında geldi: Facebook çok önemli bir barajı açarak 1 milyar kullanıcıya ulaştı. Son zamanlarda özellikle borsadaki performansı nedeniyle eleştiriliyor olsa da dünyanın en büyük sosyal ağ sitesinin ulaştığı bu rakam geri kalan herkes için tatlı bir rüya gibi. 1 milyar aylık aktif kullanıcıya sahip olmak dünyada internet işi yapanların neredeyse tamamı için ulaşılması hayal bile edilemeyecek bir bariyer.

Peki şimdi ne olacak? Facebook kullanıcı sayısı artık doyum noktasına ulaştı mı? Bu noktaya ulaştıktan sonra beklenen düşüş başlayacak mı? Yoksa bu daha başlangıç mı?

Bu konuyla dair bazı ilginç noktalara değinelim ve Facebook için 1 milyara ulaşmanın ardından sırada ne olduğunu birlikte ön görmeye çalışalım…

Facebook kullanıcıların nüfusa oranı

Öncelikle 1 milyar aktif kullanıcı sayısının tam olarak nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalışalım. Bunun için bazı rakamlara* göz atmak yeterli. Şu anda dünya nüfusu 7 milyar civarında. Yani mavi gezegen üzerinde nefes alan insanların yüzde 14’ü her ay en az bir kez Facebook’a bağlanıyor. Her 7 kişiden biri Facebook’ta aktif.

Fakat Facebook’ta (en azından teorik olarak) sadece 13 yaş ve üzerindeki nüfusa yer var. 7 milyarlık nüfusun 5 milyar civarı bu barajın üzerinde. Bu açıdan bakıldığında oran yüzde 20’ye çıkıyor. Yani 13 yaş üzerindeki her 5 kişiden biri düzenli Facebook kullanıcısı.

Fakat bu milyarlarca insanın her birinin internet erişim imkanı olmadığını da hesaba katmak lazım. Dünyadaki internet kullanıcıları çok hızlı artıyor. Hatta 2000’den bugüne yüzde 528’lik bir artıştan bahsediliyor. Buna rağmen bugün dünyada aktif olarak internet kullananların sayısı ancak 2,3 milyar kişi olarak tahmin ediliyor. Eğer Facebook’un ulaştığı 1 milyar barajını bu açıdan inceleyecek olursanız durum daha da etkileyici bir hal alıyor. Düzenli internet kullanan neredeyse her 2 kişiden biri Facebook’ta da aktif.

En zoru ilk 100 milyondu

Bu rakamlara bakıldığında Facebook’un artık kullanıcı sayısı açısından doyum noktasına ulaştığını veya ulaşmak üzere olduğunu rahatlıkla düşünebiliriz. Fakat durum tam olarak böyle olmayabilir. Öncelikle istatistikler…

Facebook’un 1 milyar barajına ulaşması 105 ayını aldı. Başlangıç her zaman daha zordur. Facebook bu 105 ayın 55 ayını, yani neredeyse tam yarısını, ilk 100 milyona ulaşmak için harcadı. Ondan sonra eklenen hiçbir 100 milyon bu kadar zor olmadı. Sonraki 100 milyonlar arasında en zorlusu ikinci 100 milyondu, o da sadece 8 ay sürdü.

Bu hesapla Facebook 100 milyon birinci kişiden beri her yıl neredeyse 200 – 250 milyon yeni kullanıcı elde ediyor gibi görünüyor. Örneğin 900 milyon’dan 1 milyara ulaşması sadece 6 ay sürdü. Bu rakam pek de kullanıcı elde etme konusunda doyuma ulaşmış bir siteden beklenecek bir tempo değil.

Dolayısıyla rakamlar 1 milyarın Facebook için henüz sınıra ulaştığını göstermiyor gibi. Peki ya diğer faktörler?

Yeni gelen nesil ve dünya politikalarının Facebook’a etkileri

Öncelikle az önceki hesaplamalarda dışarıda bıraktığımız ve 13 yaşın altında olduğu için (teorik olarak) Facebook’ta yer almayan 2 milyar kişi var. Facebook bir yandan bu yaş bariyerinin kalkması için lobi faaliyetlerinde bulunuyor ama diğer yandan da zaman içerisinde bu kesim bariyeri aşıyor. Geri kalan 5 milyar kişiden teknolojiye çok daha yatkın olan bu kesimlerin daha yüksek bir oran ile Facebook kullanıcısına dönüşeceğini hesaba katmak yerinde olabilir.

Dünyadaki internet kullanıcı sayısı 2,3 milyar olarak kabul ediliyor ama bu rakam gerçekten çok hızlı artıyor. Geri kalan yaklaşık 4,7 milyarlık dünya nüfusunun düzenli internet erişimine sahip olduklarında ilk yapacakları birkaç şeyden biri Facebook’a üye olmak.

Dünya politikaları konusunda net bir şey söylemek pek mümkün değil ama internet kullanımı konusunda çok sıkı politikaları olan bazı ülkelerde Facebook kullanıcısı olmak bizler için olduğundan biraz daha zor. Bir yandan dünya hızla küreselleşmeyi sürdürürken, diğer yandan söz konusu bu ülkelerin ne oranda dışa kapalı bir politika izleyebileceklerini kestirmek pek mümkün değil. Ama bu da Facebook’un bu noktadan sonraki büyümesini etkileyebilecek faktörler arasında hesaba katılmalı.

Ve söz sizde… Sizce Facebook daha ne kadar büyeyebilir?

 * Söz konusu rakamların büyük kısmı için CIA’e teşekkürler :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.