Başarılı girişimcilerden e-ticarette finansal yönetim, büyüme ve yerelleştirme

Webrazzi Summit 2012 etkinliğinde "E-ticarette finansal yönetim büyüme ve yerelleştirme" başlığında bir oturum gerçekleştirildi. Oturuma katılan isimlerin arasında Trendyol Kurucusu Demet Mutlu, Gilt Group Kurucusu Alexis Maybank, BaubleBar Kurucu Ortağı Amy Jain ve TurkishWIN.com in Kurucusu Melek Pulatkonak vardı.

İlk olarak Alexis Maybank ile oturum notlarımızı paylaşmaya başlayalım. İnsan kaynaklarını en önemli departmanlarından biri olduğunu söyleyen Alexis Maybank, bu departmanı doğru yönetmenin çok önemli olduğunu  ifade ediyor. Alexis Maybank, müşterilerin ne istediğini anlamak için doğru ekibin kurulmasına dikkat çekiyor.

Bir web sitesiyle milyonlarca kişiye ulaşmak mümkün olduğunu söyleyen Alexis Maybank, "Çok disiplinli çalışmak gerekiyor. Her türlü acil durum için hipotezler kurmak gerekiyor. Şu anda hem müşterilerimizin çıkarlarına hitap etmeye hem de bulunduğumuz pazar büyütmeye çalışıyoruz. Müşterler, web sitemizde kendi çıkarını görmeli. Müşterilerimize ayrı ayrı odaklanıyoruz ve böylece büyümeye  devam ediyoruz" şeklinde konuşuyor.

Uluslararası pazarlara açılmak konusuna da değinen Alexis Maybank, şu şekilde konuşuyor: "Bazen ülke dışına çıkmak oldukça zor olabiliyor. 2009 yılında Japonya pazarına girmeye çalıştık. Ancak bu süreç biraz zor oldu. Birçok yerelleştirme gerçekleştirdik. Örneğin, Japonyada iş saatlerinde alışbveriş yapmak yasak. Bu yüzden buna göre değişiklikleri hayata geçirdik."

"Türkiye pazarına gireceğiz"

Alexis Maybank'ten sonra sözü Amy Jain aldı. Sözlerine BaubleBar'ı tanıtarak başlayan Amy Jain, Siteyi 2011 yılının Ocak ayında açıldığını ve moda kategorisinde bulunan bir e-ticaret sitesi olduğunu söylüyor. Girişime ilk olarak arkadaşları sayesinde girdiğini anlatan Amy Jain, "İlk önce arkadaşlara odaklandık. Kadınların kategoriler üzerinde daha iyi araştırmalara yapabildiğini düşünüyorum. Kadın kıyafeti ve takı kategorilerine karar verdik. Stilimizi oluşturduktan sonra ise deneyime odaklandık." diye konuşuyor.

Amy Jain, 2013 yılından ilham alarak, kadın müşterilerin fazla olduğu pazarları analiz ettiğini söyleyerek, "Kendi iş modelimizi düşünerek uluslararası pazara açılmayı planlıyoruz. Türkiye' pazarına da gireceğimizi şimdiden söyleyebilirim" diyor.

Trendyol Orta Avrupa'ya açılacak

Demet Mutlu ise bir e-ticaret sitenin büyük sorunun müşteri ve müşteri ilişkileri olduğunu söylüyor. Demet Mutlu sözlerine şu şekilde devam ediyor: "E-ticaret bir zincir iş. Bütün herşeyi iyi yönetmek gerekiyor. 2 yılda 6 milyon üyemiz oldu ve satışlarımızın yüzde 70'i tekrarlanıyor. Bu bizi mutlu ediyor. Zaman zaman yavaşlamalarda olabilir. Bunun için hazırlıklar yapmak gerekiyor."

Trendyol'da müşterilerin birinci sırada geldiğini ifade eden Demet Mutlu, kişiselleştirilmiş bir yaklaşım içinde olduklarını, müşterilerine özel fiyat ve kampanyalar sunduklarını dile getiriyor.

Uluslararası pazara açıkla hakkında açıklamalar yapan Demet Mutlu, "Küresel platformlarda olacağız. Çok yakın zamanda uluslararası satışlara başlayacağız. Orta avrupaya odaklanacağız. Çünkü bu pazarlar Türkiye'ye benziyor" şeklinde konuşuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.