Facebook reklamlarında kadınları mı, erkekleri mi hedef almalı?

Facebook reklamlarında kadınları mı, erkekleri mi hedef almalı?

Facebook internetin en önemli pazarlama mecralarından biri haline geldi. Yüz milyonlarca aktif kullanıcıya sahip olan sitenin kullanıcıları ile iletişime geçebilmek isteyen markalar kelimenin tam anlamıyla site üzerinde bir servet harcıyorlar.

eMarketer’ın paylaştığı rakamlara göre geçtiğimiz yıl Facebook’ta tam 4 milyar dolarlık reklam verilmiş. Bir reklam mecrasının bu çapta bir reklam gelirine ulaşmış olması aynı zamanda reklam verenler arasında çok ciddi bir rekabetin yaşanıyor olduğunun da göstergesi.

Facebook reklamlarını daha düşük maliyetli ve daha yüksek etkili hale getirmek için neler yapılması gerektiği tartışılırken Resolution Media site üzerinde reklamların kadınları mı yoksa erkekleri mi hedef almanın daha mantıklı olduğuna dair bir araştırma hazırladı.

12 aylık bir süreç içerisinde Facebook üzerinde gerçekleşen 65 milyar reklam gösterimi ve 20 milyon tıklamanın incelendiği araştırmada, reklam verenler için bütçelerini kadın kullanıcılar mı, yoksa erkek kullanıcılar için mi harcamalarının daha etkili olacağı sorusuna yanıt arandı.

Facebook’ta kadınların çoğunlukta olduğunu zaten biliyoruz. Dolayısıyla ilk akla gelen reklamcıların kadınları hedef alacak kampanyalar düzenlemesi olabilir. Fakat araştırmalar erkeklere yönelik kampanyaların daha yüksek sonuç verebileceğini gösteriyor.

Bunun başlıca nedeni ise kadınların ve erkeklerin sosyal ağları kullanım amaçları arasındaki farklılıklar. Kadınlar Facebook gibi sosyal ağları daha çok var olan iletişimlerini sürdürmek amacıyla kullanırken, erkekler yeni iletişim kanalları kurmayı amaçlıyor. Bu nedenle erkekler sosyal ağlarda dikkatlerini farklı mesajlara dağıtırken, kadınlar daha fazla odaklanabiliyorlar.

Böyle olunca da reklamların kadınlara ulaşma oranı da, farklı iletilere daha açık olan erkeklere göre düşük kalıyor. Araştırmaya göre erkeklerin Facebook reklamlarına tıklama oranı kadınlara göre yaklaşık yüzde 50 daha yüksek.

Diğer bir detay ise erkekleri hedef alan CPM kampanyalarının ortalama maliyetlerinin 16 cent, kadınları hedef alan kampanyalarda ise 20 cent olması. Yani kadınlara ulaşmak sadece daha zor değil, aynı zamanda daha maliyetli. CPC kampanyalarda da durum farklı değil. Kadınları hedef alan CPC kampanyalarda ortalama maliyet 68 cent civarında iken, erkekleri hedef alan CPC kampanyalarının maliyeti 51 cent civarında.

Sonuçta ürün veya hizmetinizin hedef kitlesini bu rakamlar belirleyemeyecektir ama seçme şansınız olduğunda bu verilerin bütçe yönetimi açısından işinize çok yarayabileceğini umuyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.