Bir efsanenin sonu: Sosyomat.com kapanıyor

Webrazzi'de karşınıza çıkan ilk girişimi hatırlıyor musunuz? Hatırlamayanlar için hatırlatalım; 10 Ağustos 2006'da Arda Kutsal'ın kaleme aldığı ilk girişim ve Webrazzi'nin ilk yazısı (açılıyoruz yazısını saymıyorum) Sosyomat.com hakkındaydı. Facebook'un henüz ülkemizde bilinmediği dönemlerde piyasaya çıkan Pilli Network'ün sosyal ağ sitesi yakında kapanıyor.

Etiket temelli bir sosyal ağ olarak ülkemizin öncü girişimlerinden biri olan Sosyomat.com'un kapanış haberini bir okuyucumuz bize iletti. Siteye girdiğimiz de de aşağıdaki mesajı gördük ve Hasan Yalçınkaya'dan kısa bir açıklama aldık.

Sosyomat.com'a girdiğinizde karşımıza çıkan açıklama şu şekilde;

Sevgili arkadaşlar.

Sosyomat'ı 20 Eylül 2012'de kapatıyoruz. Lütfen saklamak istediğiniz yazılarınız varsa yedeklerinizi alın, iletişimde kalmak istediğiniz arkadaşlarınızla son bir kez konuşup e-mail adreslerini alın. Bunun için size bir arayüz yapmak isterdik, ama inanın Pilli'de Sosyomat'ın kodundan anlayan kimse kalmadı.

Kendinize iyi bakın, bir sonraki sosyomat'ta görüşmek üzere.

Pilli.

Pilli'nin kurucularından Hasan Yalçınkaya daha önce Pilli Network'ün değişim haberini vermişti.  Sosyomat'ın kapanmasına dair aldığımız açıklama şöyle;

Son bir kaç senedir sosyomat'ın reklam gelirleri, hosting giderlerinin çok altına düşmüştü. Sosyomat Pilli'nin bütçesinde her ay hatırı sayılır bir delik oluşturuyordu.

Reklam gelirlerini arttırmak ya da başka gelir modelleri üretmek için siteyle uğraşmak, yatırım yapmak gerekiyor, ancak bizim böyle bir kaynağımız şu anda yok.

Şu anda Sosyomat'ın ne kadar aktif üyeye sahip olduğunu bilmiyorum ama işlerin nasıl gittiğini tahmin etmek zor değil. Facebook'un hemen hemen tüm sosyal ağları bozguna uğratmasından Sosyomat'ın etkilenmemesi mümkün değildi.

Dolayısıyla gelinen noktada Google Trends'de karşımıza çıkan yukarıdaki sonuç şaşırtıcı değil. Keza Hasan Yalçınkaya'nın aldığı karara hak vermemek mümkün değil. Yine de halen Sosyomat'ın aktif kullanıcısı olanların bu konuda yorum yapma hakkı var...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.