Bulut depolama aboneleri 2017’de 1,3 milyara ulaşacak

Bulut depolama aboneleri 2017’de 1,3 milyara ulaşacak

Veri yedeklemek için bulut servislerin kullanımı hızla, hatta beklentilerin ötesinde büyük bir hızla artıyor. Durum böyle olunca bu pazar sadece Dropbox, Mozy, SugarSync gibi oyuncular değil Apple, Google, Amazon ve Microsoft gibi dev firmaların da ilgisini çeker hale geldi.

iHS iSuppli’nin yayınladığı rapora göre bu alandaki talep daha da hızlı bir şekilde artmaya devam edecek. Firmanın paylaştığı rakamlara göre 2011’de dünya çapında toplam 300 milyon civarında bulut veri yedekleme abonesi bulunuyordu. 2017’ye kadar hızını sürdürmesi beklenen artış sonucunda dünya genelinde bulut yedekleme servislerini kullanan 1,3 milyar aboneye ulaşılacağı ön görülüyor.

Rapora göre 2017 yılına kadar her yıl kullanıcı sayısında yaklaşık yüzde 25’lik veya üzeri bir artış bekleniyor. 2011’deki 300 milyon kullanıcı sayısının 2012’de 500 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. 2013 yılı beklentisi ise 625 milyon abone. 2015’te 800 milyon ve 2017’ye gelindiğinde ise pazarın 1,3 milyar aboneye ulaşacağı düşünülüyor.

Akıllı telefonlarda geniş bant internet kullanımının artması ile birlikte kullanıcıların kişisel bilgisayarlardaki dokümanlara her an ve her yerde ulaşmanın mümkün hale gelmesi, artık bunu bir ihtiyaç haline dönüştürüyor. İş yaşamında verilerin artık neredeyse sadece dijital ortamda tutulur hale gelmesi de veri yedekleme ihtiyacını artıyor. Tüm bunlar birleştiğinde önümüzdeki yıllarda bulut veri depolama çözümlerinin önemini artıracağını ve talebin de hızla yükseleceğini gösteriyor.

Tüm bu manzara da çok büyük bir potansiyel ve dev bir fırsat anlamına geliyor. Fakat özellikle yeni girişimciler bu pazara için dahil olup rekabet edebilmek çok da kolay değil, çünkü tüm önemli oyuncular freemium modelini benimsemiş görünüyorlar. Bu dev oyuncular arasından aynı yöntemi kullanarak sıyrılabilmek için artık ciddi yatırımlar gerekiyor. Bununla beraber verilerin yedeklenmesi için tercih edilen yöntemler ve yedeklenmiş verilere erişim ile verilerin kullanım seçenekleri konularında yenilikçi çözümler getirebilecek yeni girişimciler için de önemli fırsatlar olduğu da bir gerçek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.