Türkiye'deki DSL kullanıcı sayısı hızlanarak düşmeye devam ediyor

Türkiye'deki DSL kullanıcı sayısı hızlanarak düşmeye devam ediyor

2012 yılı birinci çeyrekte Türkiye'deki DSL abone sayısındaki gerilemeden bahsetmiştik. O dönem az da olsa bir düşüş söz konusuydu. DSL abone sayısındaki düşüş ikinci çeyrekte hızlandı. Ancak ABD'de uğruna belediye başkanlarının donmuş göle atlamasına sebep olan fiber internet, 2012 yılı Nisan-Haziran arası dönemde de yaygınlaşmaya devam etti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum‘nun (BTK) 2012 yılı ikinci çeyrek verilerine göre Türkiye'deki genişbant internet abone sayısı 18.3 milyona ulaşmış durumda. 2012 yılı birinci çeyrekte Türkiye'deki DSL kullanıcıları 16.6 milyon civarındaydı. Geçen sene aynı dönemdeyse bu rakamın 11 milyon olduğunu hatırlatalım. Büyüme oranlarından bahsedecek olursak, geçen sene aynı döneme göre yüzde 65.9, 2012 yılı birinci çeyreğe göre ise yüzde 10.2'lik bir büyüme söz konusu.

Ancak yukarıda paylaştığımız tabloda da görüleceği üzere Türkiye'deki DSL abonelerinin sayısı hızlanarak düşüyor. 2012 yılı birinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.6 oranında düşen DSL abone sayısı, 2012 yılı ikinci çeyrekte yüzde 1.5 gerilemiş durumda. Yani Türkiye'deki DSL abonelerinin sayısının hızlanarak düştüğünü söylemek mümkün.

Fiber kullanıcıları yüzde 24 arttı

Bu düşüşün sebebi yine aynı tablodaki verilerde mevcut. Türkiye'deki son kullanıcıların yaklaşık bir yıldan beri evlerine kadar gelen fiber internet bağlantısı aboneleri hızla artıyor. 2012 yılı birinci çeyrekte yaklaşık 378 bin fiber internet kullanıcısı varken, bu rakam 2012 yılı ikinci çeyrekte 469 bini geçti. Böylece söz konusu iki dönem arasında yüzde 24.1'lik bir büyüme gerçekleşmiş oldu. Geçen yıl aynı döneme göreyse yaklaşık yüzde 147'lik bir büyüme söz konusu.

2012 yılı ikinci çeyrekte büyüme kaydeden bir diğer segment ise mobil internet. Akıllı telefonlar üzerinden internet kullanıcılarının sayısının 8 milyon 790 bine ulaştığı raporda belirtiliyor. 2012 yılı birinci çeyrekteyse bu rakam yaklaşık 7.1 milyon kullanıcıydı. Söz konusu iki dönem arasında yüzde 22.8'lik büyüme oranına ulaşılmış durumda. Mobil internet kullanıcı sayısına iPad ve 3G modemleri katınca toplamda 10.6 milyonluk rakamla karşılaşıyoruz.

Yaklaşık 18 milyon genişbant internet kullanıcısının 2012 yılı ikinci çeyrekte yarattığı veri trafiğine baktığımızda; mobil internet kullanıcıları yaklaşık 15 bin terabyte, sabit geniş bant kullanıcılarınınsa 520 bin terabyte kullanıdığını görüyoruz. Öte yandan Türkiye'deki kullanıcılarının sahip olduğu sabit internet hızlarına baktığımızda en fazla talebin 8 megabite olduğu görülüyor. 2012 yılı ikinci çeyrek rakamlarına göre yaklaşık yüzde 80 kullanıcı 8 megabit internet hızına sahip.

Veri kullanım rakamlarını bir önceki dönemle kıyasladığımızda çok az da olsa bir düşüşün olduğunu söyleyebiliriz. 2012 yılı birinci çeyrekte mobil internet kullanıcıları yaklaşık 16 bin terabyte, sabit geniş bant kullanıcılarınınsa 560 bin terabyte kullandığını paylaşmıştık.

BTK'nın 2012 yılı ikinci çeyrek için hazırladığı rapora burdan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.