Facebook'un mobil uygulama reklamları 1 milyar dolarlık yeni bir pazar mı?

Facebook'un mobil uygulama reklamları 1 milyar dolarlık yeni bir pazar mı?

Facebook'un 600 kadar uygulamayla açtığı App Center kimilerinin dikkatini çekmemiş olabilir ama işin aslı pek de öyle değil. Facebook'un App Center'ı mobile dahil etmesinden sonra mobilde uygulama reklamlarına başlayacağını duyurması uygulama reklamcılığı (appvertising) alanında Facebook'a milyar dolarlık yeni bir kapı açıyor.

Business Insider, söz konusu 1 milyar dolar hesabını önemli bir açıklamadan yola çıkarak yapıyor. Bu açıklama da geçtiğimiz günlerde Twitter benzeri reklamsız bir sosyal ağ için destek toplayan Dalton Caldwell'den geliyor.

Caldwell'in neden bu işe soyunduğu hakkında fikir de veren açıklamaya göre Facebook'un Caldwell'in işini ve ekibini satın almak istemiş. Teklifin olumsuz sonuçlanması durumunda ise Caldwell'in yokolup gideceğinden bahsedilmiş. Caldwell ise bu 'tehdit'i ciddiye almamış, hatta terslemiş.

İşte bu tehditte bahsi geçen ve Caldwell'in 'Dear Zuckerberg' başlığıyla blogunda paylaştığı yazıdaki bir cümle Facebook'un 1 milyar dolarlık bir reklam pastasına işaret ediyor.

Rather, he explained that he was recently given ownership of App Center, and that because of new ad units they were building, he was now responsible for over $1B/year in ad revenue.

Evet, 1 milyar dolarlık yeni reklam alanı App Center'i merkeze alan mobilde (ve webde) Facebook'un uygulama üzerine döndüreceği reklam sistemi. Tüm pastanın bundan çok daha büyük olacağı ise gayet net.

1 milyar doları bulmak

Hatırlarsanız Facebook App Center odaklı mobil reklam ürününü tanıtırken, 30 gün içinde App Center dahil olmak üzere farklı kaynaklar (haber akışı vs.) üzerinden App Store ve Google Play’e 146 milyon yönlendirme yaptığını paylaşmıştı. Business Insider da bu açıklamadan hareketle bu yönlendirmelerden ayda 85 milyon indirme gelmesi ve Facebook'un bunu 1 dolardan ücretlendirmesi durumunda yılda Caldwell'in aktardığı 1 milyar dolar kazanca ulaşmasının mantıklı olduğunu söylüyor.

BI'ın indirme oranında biraz iyimser davrandığını düşünüyorum ama uygulama pazarlama alanındaki fiyatlamaların 1-3 dolar arasında değiştiğini ve Facebook'un uygulama marketlerine yönlendireceği trafiğin gün geçtikçe artacağını hesaba katarsak 1 milyar dolara yakın hesaplar çıkarmak mümkün olabilir.

Uygulamaların kendini öne çıkarmak adına çeşitli pazarlama taktiklerine başvurdukları malum. Bunlardan biri de ücretli uygulamaların kendini kısa süreli ücretsiz olarak pazarlaması. Dolayısıyla Facebook'un mobil uygulama alanında geliştiricileri kendine çekmesi mümkün ve bu internet reklamcılığında yeni rekabet sahası olacağa benziyor. Dahası Twitter da bu alanda kendine yer açmak istiyor.

Facebook App Center'da Türkiye'den bir uygulama listelendi mi bilmiyorum ama siz mobil uygulama geliştiricilerin Facebook'tan aldığı trafikle ilgili çıkarımları varsa bu yazı için değerli referans olabilir?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.