Reklamsız Twitter alternatifi App.net 600 bin dolar destek topladı

Reklamsız Twitter alternatifi App.net 600 bin dolar destek topladı

Dalton Caldwell kısa süre önce App.net adında reklamsız, Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağını hayata geçirmeye başladığını açıklamıştı. Kendini kullanıcılarına ve geliştiricilere adayacak olan girişim gerekli parasal gücü de internet kullanıcılarından bekledi ve şu ana kadar 600 bin doları aşan bir yardım topladı.

Kendi açtığı kitlesel fon toplama sürecinin sonuna yaklaşan (son 24 saat) App.net, 500 bin dolar destek toplamayı hedefliyordu. Kapanışa 38 saat kala hedefine ulaşan App.net, şu anki tabloda 9.693 kişiden 643 bin dolar toplamış görünüyor. Ve bu rakam giderek artıyor.

App.net'in bu haliyle ve topladığı destekle umut verici olduğu bir gerçek ama Facebook'a açık kaynaklı bir rakip olarak pazara çıkan Diaspora'nın henüz ciddi ses getirmediğini de biliyoruz. Kickstarter'da 200 bin dolar toplayan ve ardından takipçilerinden 25 dolarlık destek isteyen girişim, 200 bin doların Facebook benzeri platform için yeterli olmadığını (?) göstermişti.

App.net, Diaspora'ya nazaran daha basit bir geliştirme istiyor ve girişimin test halindeki durumu pekala iyi görünüyor.

Caldwell, reklamlara bel bağlayan bir girişimin asla kullanıcıları ve geliştiricileri ilk sıraya koyamayacağını söylüyor. Bu haklı söylem geliştiriciler tarafından kabul görmüş ki bir kullanıcı appnetstats.com altında App.net istatistiklerine özel bir site açmış bile.

Bu arada App.net, yapılan 50 dolarlık yardıma 1 yıllık üyelik, 100 dolarlık yardıma geliştirici üyeliği, 1000 dolarlık yatırıma da özel bir üyelik hakkı tanıyor ve sanırım 50 dolar bağışlayan kullanıcılar için vaadedilen 1 yıllık üyelik toplanan bu yatırımla mümkün olacak. Yine de sürecin nasıl devam edeceği elbette merak ediliyor. Calwell'in daha önceki girişimlik kariyeri (MySpace'in satın aldığı imeem de bunlardan biri) ve başarısızlıklarından çıkardığı dersler projenin geleceğine dair umut veriyor.

Bakalım bu durum Diaspora'yı nasıl etkileyecekve Twitter kurucuları Mark Zuckerberg'in Diaspora'ya desteklemesi gibi bir adım atacak mı?

Son olarak aklıma takılan bir şeyi de paylaşmadan geçmeyeyim. Caldwell'in App.net gibi değerli bir alan adını satıp kaynak yaratmadığını düşünüyorum. :) Kaldı ki app.net Twitter benzeri bir servis için bana pek sempatik gelmiyor. Twitpic'in kurucusu Noah Everett'in kurduğu Twitter benzeri Heelo en azından isim olarak daha iyiydi...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.