Sosyal medya ve olimpiyatlar

27 Temmuz’da İngiltere Kraliçesinin James Bond ile kol kola uçaktan paraşütle atlamasıyla başlayan Olimpiyatlar yarın düzenlenecek kapanış töreni ile sona eriyor. Farklı dallarda yarışan sporcular madalya için mücadelede ederken, sporseverler de ekran başında dünyanın en büyük spor organizasyonunu takip ediyorlar.

Fakat ekran deyince aklınıza sadece TV gelmesin. Açılış gününde 24 saat içerisinde olimpiyatlarla ilgili 9,5 milyon tweet gönderilmiş olması, bu kez olimpiyatların daha farklı ekranlardan da çok yakından izlendiğini gösteriyor.

İşte sosyal medyada olimpiyatların yansımaları…

İzleyiciler olimpiyatları sosyal medyadan takip etmeye ve paylaşmaya dünden hazırlar ama olimpiyatların teknik alt yapısı zaman zaman bu yükü kaldırmakta zorlandı. Buna rağmen izleyiciler pes etmediler ve ülkelerinin sporcularını sosyal medya üzerinden desteklediler, başarıları ile övündüler ve kaybettiklerinde moral verdiler.

Olimpiyat komitesi 3 büyük sosyal ağ üzerinde de oldukça aktif. Google+’ta 1 milyona yakın, Twitter’da ise 1,6 milyon civarındaki takipçisi bulunuyor. Facebook’ta ise 3,6 milyon kişi Olimpiyat Komitesi’nin sayfasını beğenmiş durumda.

Komitenin dışında Londra 2012 sosyal medyada ayrıca yer alıyor. Google+’ta 800 bine yakın,  Twitter ve Facebook’ta da 1,5 milyon kişi Londra 2012’yi takip ediyor.

Bu resmi hesapların yanı sıra sporcular da sosyal medyayı oldukça aktif olarak kullanıyorlar. Hatta Twitter, bazı olimpik sporcuların onaylanmış hesaplarını tek bir liste altında topladı. Listede 106 sporcunun Twitter hesapları yer alıyor. Ne yazık ki Türk sporcular bu listede yok.

100 metre rekortmeni ve altın madalyanın sahibi Usain Bolt belki de tüm organizasyonunun en renkli simalarından biri. Sosyal medya da durum farklı değil.  Twitter’da 1,5 milyona yakın takipçisi bulunan Bolt rekorlarına sosyal medyada da devam ediyor. Twitter’ın kendi sosyal medya hesabında paylaştığı bilgilere göre erkekler 200 metre finalini kazanırken hakkında dakikada gönderilen 80 bin tweet ile farklı bir olimpiyat rekorunun da sahibi oldu.

Sosyal medya takip platformu Radian6 de olimpiyatları farklı bir açıdan takip eden firmalardan biri. Radian 6’in ölçümlediği ve içerisinde Facebook, Twitter ve blogların yer aldığı kaynaklara göre olimpiyatların 2 kazananı var. Bunlardan biri ABD, diğer ise Twitter olimpiyat rekormeni Usain Bolt.

Ölçümlemede olimpiyatlarda hakkında en çok konuşulan ülkeler listelenmiş ve birinci sırada ABD yer alıyor. Ev sahibi İngiltere ikinci ve Çin üçüncü sırada. Bu üçlü geriden kalanlara göre arayı epeyce açmış durumda. Arkalarından ise sırasıyla Avustralya, Japonya, Rusya, Fransa, Almayna, Güney Kore ve İtalya geliyor.

Sporculara bakıldığında Usain Bolt büyük farkla lider. Ardından yüzücü Michael Phelps geliyor. Kıl payı farkla tenisçi Serena Wiliams, jimnastikçi Gabby Douglas’ın önünde üçüncü sırayı almış durumda.

Londra 2012 Türk kafilesi için hem yarışlarda, hem de sosyal medyada beklendiğinden biraz daha sakin geçti. Ama buna rağmen olimpiyatların tüm dünyada yankı uyandıran en önemli olayları arasında Türk sporcuların yer aldığı anlar da var.

İşte internette çok izlenen iki video. İlki kadınlar 800 metre yarışında sakatlanmasına rağmen yarışı bırakmayan Merve Aydın’a ait. İkincisi ise kadınlar 1500 metre finalinde Aslı Çakır Alptekin ve Gamze Bulut’un birlikte altın ve gümüş madalya koştuğu anlar…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.