Silikon Vadisi'nin önde gelen 150 şirketi [Tablo]

Silikon Vadisi'nin önde gelen 150 şirketi [Tablo]

Her şey Stanford Üniversitesi'nin ABD San Francisco şehrinin 40 km güneydoğusuna kurulmasıyla başladı. 1891 yıllında şimdinin Silikon Vadisi'nin temellerini atan üniversite uzun süre bozkırın ortasında yalnızdı. Silikon Vadisi kavramı ilk olarak 1970'li yıllarda atıldı. Intel, Microsoft, Xerox ve Apple gibi şirketler, vadinin ilk esnafları arasında yer aldı. Bunun üzerinden yarım asır bile geçmeden vadi binlerce teknoloji esnafına evsahipliği yapar duruma geldi.

Dünyadaki teknoloji pazarını neredeyse tek başına elinde tutan bu şirketler, milyarlarca dolarlık bir ekosistemin sahibi. 'Vadi'nin ve ekosistemin boyutunu daha iyi anlayabilmek için SiliconValley.com sitesinin açıkladığı Silikon Vadisi'ndeki en çok gelire sahip olan ilk 150 şirketi paylaşmak istiyoruz.

Silikon Vadisi şirketlerinin 2011 yılı gelir, kâr ve piyasa değerini kapsayan araştırmanın birincisi son yılların gözde şirketi Apple. 2011 yılını 558 milyar dolar değerle kapatan Apple, 127 milyar dolar gelirle 32 milyar dolarlık kâr açıklamış durumda. İkinci sırada 124 milyar dolar satışla HP bulunuyor. HP'nin 2011 yılı kârı 5.9 milyar dolar. Üçüncü sırada Silikon Vadisi'nin en eski esnaflarından Intel var. Intel'in 2011 yılı geliri yaklaşık 53 milyar dolar civarında olduğu listede görülüyor.

150 şirketin yer aldığı listede bazı şirketler teknoloji meraklıları tarafından yakın olarak biliniyor. Ancak Silikon Vadisi'nde olup bilinmeyen birçok şirkette bulunuyor. Silikon Vadisi ekosistemini hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olabileceğiniz listeyi aşağıda inceleyebilirsiniz.

Silikon Vadisi'nin gözbebeği 150 şirket

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.